fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoŠkolski odbor da utvrdi odgovornost Mirjačića

Školski odbor da utvrdi odgovornost Mirjačića


Podgorica, (MINA) – Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) iniciraće da Školski odbor Osnovne škole “Bajo Pivljanin”, u okviru svojih nadležnosti, ispita djelovanje i utvrdi odgovornost direktora Milutina Mirjačića, koji je na protestu u Podgorici poručio da Crna Gora za njega nije država.

Mirjačić je na protestu protiv Rezolucije o Srebrenici, rekao da je referendum bio najveća pljačka u Crnoj Gori i da je za njega ona republika i da je nikad neć priznati kao državu.

MPNI je najoštrije osudilo nastup Mirjačića na protestu u Podgorici.

“Ministarstvo podržava slobodu izražavanja, ali ne i zloupotrebu tog prava. Ovakav neprimjereni javni nastup je suprotan zakonskim normama i nespojiv je sa nosiocima javnih funkcija u obrazovno – vaspitnim ustanovama”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je za očekivati da neko ko je izabran po zakonima Crne Gore, poštuje državu i njen ustavni poredak.

“Zato će MPNI će inicirati da Školski odbor JU OŠ “Bajo Pivljanin” ispita djelovanje direktora i u okviru svojih nadležnosti, utvrdi njegovu odgovornost”, kazali su iz MPNI-ija.

Oni su podsjetili da su imenovanja i razrješenja direktora obrazovno-vaspitnih institucija važećom zakonskom regulativom u nadležnosti školskih odbora, i da Ministarstvo nema mogućnost direktnog ispitivanja njihove odgovornosti.

Iz Ministarstva su apelovali na zaposlene u prosvjeti da se uzdrže od aktivnosti i radnji koje za posljedicu mogu imati stvaranje podjela u društvu, narušavanje ugleda države i funkcionisanje njenog pravnog sistema.

“MPNI ostaje posvećeno svom cilju, unapređenju kvaliteta obrazovanja i stvaranju kvalitetnijeg obrazovnog sistema koji mora ostati imun na političke i sve druge uticaje u kojem će prosvjetni radnici svojim djelovanjem biti primjer učenicima i van učionica”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije