fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoSaradnja države i civilnog društva suštinski značajna za pronalaženje rješenja

Saradnja države i civilnog društva suštinski značajna za pronalaženje rješenja

Podgorica, (MINA) – Bliska saradnja države i civilnog društva suštinski je značajna za pronalaženje rješenja koja štite i podržavaju žene žrtve nasilja u porodici, kazala je šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Dominik Vag.

Ona je posjetila danas sklonište za žene i djecu žrtve nasilja nevladine organizacije (NVO) Sos Nikšić i sastala se sa izvršnom koordinatorkom Natašom Međedović i zaposlenima u skloništu.

Iz Misije OEBS-a u Crnoj Gori kazali su da ta organizacija prepoznaje nasilje nad ženama i djevojčicama i kao prijetnju pojedincima, i kao širi bezbjednosni problem.

Kako su naveli, promovisanje i jednaka zaštita ljudskih prava, osnovnih sloboda i mogućnosti za sve od suštinskog je značaja za demokratiju i ekonomski razvoj, a samim tim i bezbjednost, stabilnost i održivi mir na području OEBS-a.

„Bliska saradnja države i civilnog društva je od suštinskog značaja za pronalaženje rješenja koja štite i podržavaju žene žrtve nasilja u porodici”, rekla je Vag, objavljeno je na Fejsbuk /Facebook/ stranici Misije.

Ona je dodala da Misija OEBS-a podržava institucije i organizacije civilnog društva u promovisanju rodne ravnopravnosti u društvu sa nultom tolerancijom prema nasilju nad ženama i djecom.

Vag je kazala da Misija u kontinuitetu pruža podršku organizacijama civilnog društva i skloništima.

„Glavni cilj je da se pomogne u dobijanju i produženju licenci za skloništa, kao i da se poboljšaju uslovi života za žene i djecu žrtve nasilja“, navela je Vag.

na je najavila da će Sekretarijat OEBS-a sljedeće godine početi sa sprovođenjem regionalnog projekta, koji će uključiti različite institucionalne aktere.

Navodi se da će projekat doprinijeti identifikaciji sveobuhvatnih potreba za obukom policije, sudija, tužilaca, kao i obezbijediti osnovu za sprovođenje prilagođenih obuka i razmjena znanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...