fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoSajt Skupštine prilagođen slabovidim i slijepim osobama

Sajt Skupštine prilagođen slabovidim i slijepim osobama

Podgorica, (MINA) – Skupština Crne Gore pokrenula je servis Pristupačnost, kojim je parlamentarni sajt prilagođen slabovidim i slijepim osobama.

Aktiviranje ovog servisa, kako se navodi, omogućava slabovidim i slijepim osobama da koriste alate za manipulaciju tekstovima.

“Tako na jednostavniji i lakši način pretražuju informacije dostupne u okviru skupštinske internet prezentacije”, kaže se u saopštenju.

Kako su pojasnili iz Skupštine, pristupom skupštinskom sajtu, putem telefona ili računara, i klikom na ikonu „pristupačnost“ koja se nalazi u uglu ekrana, pokreće se meni koji nudi čitač ekrana.

“Kao i mogućnost za povećanje veličine teksta, razmaka između slova i proreda, kako bi se poboljšala čitljivost i ispunili zahtjevi za stilizovanje teksta, navedeni u Smjernicama za pristup veb sadržaju”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se meniju može pristupiti i tasterskom prečicom CTRL+U.

“Pokretanjem ovog servisa, a polazeći od premise da svaka osoba ima pravo da živi dostojanstveno, jednako, udobno i nezavisno, nastojalo se da se osobama sa potpunim i djelimičnim oštećenjem vida informacije učine pristupačnijim”, kazali su iz Skupštine.

Prema njihovim riječima, Skupština u kontinuitetu preduzima mjere koje doprinose inkluzivnom društvu.

Iz parlamenta su podsjetili da su ranije obezbijeđena mjesta u Plenarnoj sali prilagođena osobama sa invaliditetom, da je u upotrebi vertikalno-podizna platformom kojom je osobama sa invaliditetom omogućeno kretanje kroz zgradu, kao i pristup Plenarnoj sali.

“Novina je i da će Skupština, uz podršku Saveza slijepih Crne Gore, u najskorije vrijeme dobiti i taktilne informacione table sa Brajevim pismom, koje će pomoći slijepim i slabovidim osobama da se samostalno kreću i orjentišu u zgradi parlamenta”, navodi se u saopštenju.

Iz Skupštine su poručili da će nastaviti da razvijaju strategije kojima će parlamentarni život činiti pristupačnijim, pružajući mogućnost osobama sa invaliditetom da prate i aktivno učestvuju u unapređenju javnih politika i procesu EU integracija, dajući time svoj doprinos procesima pristupačnosti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije