fbpx
NaslovnicaCrna GoraProglasiti Sinjajevinu zaštićenim područjem

Proglasiti Sinjajevinu zaštićenim područjem

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma predložilo je da Sinjajevina bude zaštićeno područje, a Odluka o vojnom poligonu ukinuta.

Kako su kazali iz Ministarstva, Agencija za zaštitu životne sredine je izradila Studiju zaštite i uspostavljanja zastićenog prirodnog dobra na području Sinjajevine.

Navodi se da se u Studiji, na osnovu podataka o prirodnim, pejzažnim i kulturnim vrijednostima, ocjene stanja područja, shodno socijalno-ekonomskom kontekstu i činjenici da je dio istraživanog područja definisan kao područje u okviru EMERALD mreže u Crnoj Gori, teritorija Sinjajevine predlaže za zaštitu shodno odredbama Zakona o zaštiti prirode.

“Studija je upućena lokalnim samoupravama, na čijoj teritoriji se prostire Sinjajevina, Mojkovac, Kolašin, Danilovgrad, Šavnik i Žabljak. Zakonske procedure (Zakon o zaštiti prirode) nalažu da predlog treba da podnesu lokalne samouprave Vladi, koja potom odlučuje o proglašenju zaštite”, kaže se u saopštenju.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović, istakla je da vjeruje da će te opštine, na osnovu dostavljene Studije, predati predlog i da će uskoro imati to pitanje na Vladi.

“Stav Ministarstva je jasan- Sinjajevina treba da bude zaštićena”, poručila je Novaković Đurović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije