fbpx
NaslovnicaCrna GoraPreminuo Branko Lukovac

Preminuo Branko Lukovac

Podgorica, (MINA) – Diplomata i nekadašnji ministar spoljnih poslova Crne Gore Branko Lukovac preminuo je u Podgorici u 80. godini, prenosi Pobjeda.

Lukovac je rođen u Gornjoj Morači 1944. godine, a U Beogradu je završio Ekonomski fakultet i postdiplomske studije.

On je 1972. godine obavljao dužnost sekretara Komisije za međunarodnu saradnju u Savezu socijalističke omladine Jugoslavije, a 1974. preuzima dužnost Generalnog sekretara Jugoslovenske komisije za saradnju sa UNESKO-m.

Poslije zemljotresa 1979. godine radio je na formiranju budućeg Ministarstva inostranih poslova SR Crne Gore, tada pod nazivom Republički komitet za odnose sa inostranstvom, i ubrzo postaje njegov predsjednik.

Nakon završetka mandata ambasadora u Tanzaniji, Vlada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ga je imenovala za pomoćnika ministra inostranih poslova.

Lukovac je zbog rata i raspada Jugoslavije, 1992. podnio ostavku.

Na poziv državnih organa Crne Gore 1999. godine preuzeo je predstavništvo Vlade Crne Gore u Ljubljani.

Za ministra inistranih poslova Crne Gore izabran je 2000. godine, a zatim za ministra za međunarodne odnose u Državnoj zajednici Srbija i Crna Gora.

Lukovac je polovinom 2005. godine izabran za koordinatora Pokreta za nezavisnu evropsku Crnu Goru, a nakon referenduma kao prvi ambasador Crne Gore u Hrvatskoj završava profesionalnu karijeru.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije