fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoPredstavnici mjesnih zajednica podnijeli krivičnu prijavu zbog koncesije Milošev krš

Predstavnici mjesnih zajednica podnijeli krivičnu prijavu zbog koncesije Milošev krš

Cetinje, (MINA) – Predstavnici cetinjskih mjesnih zajednica Bokovo, Đinovići i Kosijeri podnijeli su Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv NN lica u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) i Vladi zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj u procesu koncesije za kamenolom Milošev krš.

U prijavi se navodi da su jedna ili više nepoznatih osoba u MKI i Vladi od 7. juna 2021. do 28. decembra prošle godine, preduzimajući protivpravne radnje iskoristivši svoj službeni položaj i ovlašćenje, prekoračili granice službenog ovlašćenja u namjeri da sebi ili drugom pribave određenu korist.

Dodaje se da je rađeno suprotno Državnom planu eksploatacije mineralnih sirovina za period od 2019. do 2028. godine, zakonima o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu i o prijestonici Cetinje.

Kako se navodi, rađeno je i suprotno Zakonu o životnoj sredini, Zakonu o potvrđivanju konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i prava na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine (Arhuska konvencija), Zakonu o rudarstvu i suprotno Ustavu Crne Gore.

“Nakon čega Vlada Crne Gore na sjednici 30. jula 2021. godine usvaja informaciju o Planu davanja koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina za 2021. godinu sa Izvještajem sa javne rasprave, čime su učinili štetu svim građanima i njihovoj imovini u mjesnim zajednicama Bokovo, Đinovići i Kosijeri Prijestonice Cetinje”, navodi se u prijavi.

Dodaje se da su time osumnjičeni počinili sa umišljajem krivično djelo zloupotrebe službenog položaja u vezi sa krivičnim djelom nesavjesnog rada u službi.

U saopštenju tri mjesne zajednice navodi se da je krivičnoj prijavi prethodilo detaljno istraživanje kako bi se utvrdilo kako i kada je Milošev krš postao koncesioni lokalitet.

“Mještani i mjesne zajednice koje bi bile direktno ugrožene kamenolomom – nijesu uključeni u odlučivanje o tome, niti su obaviješteni”, ističe se u saopštenju.

Navodi se da je Milošev krš jedno brdo pored kojeg prolazi seoski put ka Bokovu, Đinovićima, Kosijerima, Mikulićima, Tomićima, Štitarima i drugim selima, a sam naziv tog mjesta mnogi nijesu ni znali.

“Sada znaju. Tokom istraživanja se pojavio niz indicija i sumnji da iza netransparentnog, arogantnog bahatog, procesa u najvišim organima izvršne vlasti može stajati nečija namjera da sve prođe bez informisanja i potencijalnog otpora mještana, odnosno umišljaj u produženom trajanju”, kaže se u saopštenju.

Ističe se da je utvrđeno kršenje Ustava, član 23, kao i više članova Zakona o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu i to ne samo kod koncesije Milošev krš, već i u slučaju drugih koncesija iz Godišnjeg plana koncesija za 2021. godinu koji je predložilo MKI, a usvojila Vlada, i to osam mjeseci nakon zakonskog roka.

Iz mjesnih zajednica Bokovo, Đinovići i Kosijeri su kazali da je javna rasprava o nacrtu godišnjeg plana trajala od 7. do 22. juna 2021. zakonski minimalnih 15 dana, bez okruglog stola.

“A poziv je objavljen samo na sajtu Vlade i prikupljena su mišljenja nekoliko državnih institucija i lokalnih uprava, bez mišljenja građana, pa ni pomenutih mjesnih zajednica kao pravnih lica na čijoj teritoriji ili u neposrednoj blizini je kamenolom planiran”, rekli su iz tih mjesnih zajednica.

Oni su MKI i Vladu, bivšeg premijera Zdravka Krivokapića i tehničkog Dritana Abazovića, bivšeg ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića i aktuelnog Ervina Ibrahimovića Ibrahimovića, upitali da li su čuli za Zakon o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu i za SEA direktivu Evropske unije.

Kako su rekli, prekršena je i Arhuska konvencija čija je Crna Gora potpisnik, i to od samog odabira sporne lokacije, preko obrade u formi koncesionog akta, pa objave tendera.

“Kao što se navodi u prijavi, cijeli postupak je vođen tajno, sa nizom nepravilnosti, a posljedica bi bila devastiranje šireg područja tri mjesne zajednice. Toga neće biti”, poručuje se u saopštenju.

Navodi se da je to jedan od posljednjih mehanizama građanske odbrane prava, ali i pravne države, zakona i Ustava Crne Gore.

Bokovo, Đinovići i Kosijeri su, kako su saopštili, oformili ekspertske timove za oblasti ekologije, pravne zaštite, međunarodne saradnje i prevođenja, koji rade sve kako bi kamenolom bio spriječen na institucionalnom nivou i kako ne bi došlo do terenskih, vaniinstitucionalnih aktivnosti, građasnke neposlušnosti, blokade puteva.

“Peticiju protiv kamenoloma i konkretne aktivnosti protiv elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu za koncesiju “Milošev krš” podržale su mnogi civilni aktivisti i ekološke organizacije, kao i univerzitetski profesori, koji su i sami pripremili niz primjedbi”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su tri mjesne zajednice dobile podršku gradonačelnika i lokalne uprave Prijestonice Cetinje.

Oni su kazali da su se obratili Ombudsmanu, Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Ambasadama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, kao i Zlenima Evrope i Partiji evropskih socijalista i njihovim polsaničkim grupama u Evropskom parlamentu.

Te tri mjesne zajednice su naglasile da u njihovoj borbi nema politike, političkih podjela, odnosno favorizovanja ili kritike, već je u pitanju borba za ljudska prava i za životnu sredinu.

Kako su rekli, u toku je javna rasprava o Elaboratu procjene uticaja na životnu sredinu za Milošev krš, koji je, prema njihovim riječima, posebno kritičan, netačan, kopiran od ranijih elaborata i pokazuje krajnje nepoštovanje građana i potcjenjivanje njihove inteligencije od strane autora i naručioca.

„Valjda su stekli naviku da javne tribine prolaze bez mještana, pa su olako krenuli na Bokovljane, Đinoviće, Kosijere, Uliće, Markodoljane, Mikuliće, Tomiće, Štitare, Orašane i ostale“, kaže se u saopštenju.

Iz mjesnih zajednica Bokovo, Đinovići i Kosijeri poručili su čekaju da Agencija za zaštitu životne sredine objavi novi termin javne tribine i rok za dostavljanje pisanih primjedbi na elaborat.

„Za sada smo pripremili oko 40 stranica, a tek smo na pola posla“, zaključili su iz tri mjesne zajednice.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...