fbpx
NaslovnicaCrna GoraPravoslavlje niko ne smije zloupotrebljavati protiv države

Pravoslavlje niko ne smije zloupotrebljavati protiv države

Podgorica, (MINA) – Politička zloupotreba crkve nije dobra, ocijenio je sveštenik Carigradske patrijaršije Milan Radulović i poručio da niko ne smije zloupotrebljavati pravoslavlje protiv države.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Radulović je uputio pismo Vladi povodom sve intenzivnije zloupotrebe pravoslavlja u Crnoj Gori u političke svrhe.

U pismu upućenom premijeru Dušku Markoviću, potpredsjednku Vlade Zoranu Pažinu, i ministru za ljudska i manjinska prava, Mehmedu Zenki, Radulović se osvrnuo na usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, dijalog Vlade sa eparhijama pravoslavne crkve a naročito na otvoreno učešće crkve na izborima.

„Njegovo obraćanje ima posebnu težinu jer je početkom ove godine govorio na skupu nakon litije u Herceg Novom na kojem je tada, kao i sada, govorio da Pravoslavnoj crkvi nije mjesto u politici“, kazali s iz Ministarstva.

Radulović je u pismu naveo da pažljivo prati događanja u pravoslavnom svijetu i da ga raduje što je Crna Gora usvojila moderan Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji, kako je naveo, čvrsto stoji na međunarodnim standardima.

„Posebno pozdravljam odlučnost Vlade Crne Gore i Ministarstva za ljudska i manjinska prava da iskažu poštovanje prema svim vjerskim zajednicama i njihovim autoritetima“, kazao je Radulović.

Kako je naveo, stalna posvećenost crnogorske Vlade dijalogu doprinosi otklanjanju svih mogućih nedoumica i uspostavlja viši stepen međusobne saglasnosti.

„Posebno želim da ohrabrim Vladu u naporima da se prevaziđe svaki mogući nesporazum pravoslavnih eparhija u Crnoj Gori u vezi zakona o slobodi vjeroispovijesti“, dodao je Radulović.

On je kazao da, kao pravoslavni teolog, ne vidi ništa sporno u zakonu, niti da se on kosi sa kanonima i dogamtima vjere.

Zakon je, prema riječima Radulovića, savremen, i kao takav iziskuje savremeni pristup svake vjerske denominacije, da bude evidentirana ali i ona koja to ne želi, takođe može, bez ograničenja, djelovati na teritoriji Crne Gore.

On je kazao da je prepoznao da je Zakon usvojen kako bi se u Crnoj Gori spriječila svaka diskiminacija i omogućilo da svi imaju jednako pravo.

„Nije dobro da se pravoslavlje, bilo gdje u svijetu, zloupotrebljava u političke svrhe. Naročito može biti opasno i zabrinjavajuće ukoliko u građanskim i multikulturnim društvima, kakva je Crna Gora, jača i raste uticaj vjerske desnice i vjerske isključivosti“, upozorio je Radulović.

Kako je naveo, pravoslavni sveštenici, bilo gdje u svijetu, imaju odgovornost da radosno i dosljedno služe Bogu i ljudima.

„Na nama je da vrata Crkve ostanu otvorena za sve i da prihvatimo sve ljude onako kako ih je Bog stvorio. Mi nemamo pravo da u ime Boga širimo mržnju jer Bog nikog ne mrzi. Zastupanje navodne i nepostojeće Božije mržnje samo odvraća ljude od prave vjere i odvodi ih iz naših hramova“, kazao je Radulović.

On je istakao da religiji nema mjesta u politici, i da se ona treba povući iz političke sfere.

„Politička i desničarska demagogija, bez obzira koliko se puta ponovi, nije i nikada neće biti pravoslavno hrišćanstvo“, poručio je Radulović.

Prema njegovim riječima, Crkva i država su razdvojene i tako treba da ostane.

„Pravoslavlje niko ne smije zloupotrebljavati protiv države i predstavljati da je nadmoćno nad državom. Na građanima je da slobodno biraju svoje političke lidere i predstavnike. Pravoslavni sveštenici u to se ne trebaju miješati“, istakao je Radulović.

Kako je kazao, zloupotreba i manipulisanje osjećanjima i vjerom u cilju promjene vlasti bilo gdje u pravoslavnom svijetu nije misija i odgovornost pravoslavnih episkopa i sveštenika.

„Preferiranje određenih političkih partija i upozoravanje vjernika za koga ne smiju glasati je opasno. To može biti i pogubno za demokratiju“, upozorio je Radulović.

On je kazao da iskrivljeni moralni narativ ne smije biti slika pravoslavnih sveštenika koji namjerno pogrešno prosuđuju i predstavljaju političku stvarnost.

Radulović je rekao da se vlast u demokratskom društvu treba osvojiti bez zloupotrebe pravoslavnog sveštenstva.

Kako je naveo, sveštenici na izborima nastupaju samo kao glasači, ukoliko žele da koriste to svoje građansko pravo.

„Korišćenje religije u političke svrhe je na štetu same vjere, jer je na kraju se može prepoznati i kao pokušaj sticanja moći i vladanja religije nad državom“, kazao je Radulović.

Posebno je, smatra on, važno da pravoslavni sveštenstvo bude odgovorno i mudro, i da vodi računa da se kroz pravoslavlje ponovo ne aktiviraju nacionalistička osjećanja.

Radulović je kazao da slobodno praktikovanje vjere predstavlja moćno ljudsko pravo.

„Crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti ga garantuje, afirmiše i podstiče. Taj zakon ističe važnost vjere u životu čovjeka. Ne postoji nijedna restrikcija u pogledu slobodnog ispovijedanja vjere, bez obzira na status bilo koje vjerske zajednice“, istakao je Radulović.

On je rekao da nadasve cijeni napor Vlade da se postigne sporazum sa svim pravoslavnim eparhijama.

„Gdje se pokazuje dobra volja i nadasve hrišćanska etika u prevaliženju razlika oko spornih djelova zakona“, dodao je Radulović.

Najčitanije