fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoPorfirije: Mitropolit Joanikije dostojan je tog položaja

Porfirije: Mitropolit Joanikije dostojan je tog položaja

Podgorica, (MINA) – Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije dostojan je toga položaja, kazao je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije.

U Podgorici je danas od 18 sati organizovan svečani doček patrijarha srpskog Porfirija, a okupljenom narodu se obratio i mitropolit Joanikije.

Portfirije je kazao da je danas praznik, i okupljenima poručio da ga “od sveg srca čestita”.

“I zaista ovaj dan i naš susret jeste po našoj volji i izraz je naših najdubljih želja”, rekao je Porfirije.

SPC je, kako je kazao, za predstojatelja ove velike i važne eparhije dobio “onoga koga smo željeli i koga smo izmolili”, Vladiku Joanikija.

On je na tim ispunjenim molitvama i željama čestitao okupljenim vjernicima.

Porfirije je poručio da u bratski zagrljaj zove “onu braću koja su nam najbliža, koja su nam rođena a koja danas nas ovdje sabrane na ovom skupu ili ne prepoznaju ili ne priznaju za svoju braću ili nas nazivaju najpogrdnijim imenima”.

“Mi tu našu braću grlimo čitavim svojim srcem, svojom dušom, čitavim svojim bićem. Molimo se da koliko god ne bili dobre volje prema nama, da ih Gospod odobrovolji”, naveo je Porfirije.

Porfirije je kazao da su u crkvi svi jedno, bez obzira na to kako ko sebe doživljava, kako se izražava, kako se vidi u nacionalnom određenju, koju ideologiju slijedi, politički pogled na svijet ima ili kojoj stranci pripada, bez obzira na bilo koje razlike.

Crkva je, kako je kazao, jedinstveni krov i prostor za sve.

“Krov pod koji nas sveštenik ne pita koje smo nacije, ko nam je otac, ko majka, za koga glasamo, gdje radimo”, rekao je Porfirije.

On je pozvao i aplelovao na “sve krštene duše” da stanu uz izabranog mitropolita Joanikija.

“Već kao da čujem neki nemušti eho, koji hoće da kaže “On nije izabran ovdje” a ja, zajedno sa vama kažem – Izabran je mitropolit Joanikije legalno i legitimno u skladu sa učenjem svetih kanona pravoslavne crkve, onako kako se to radilo kroz svu istoriju”, dodao je Porfirije.

On je pitao da li će savremenici dozvoliti da se kroz 21. vijek prenose “besmisleni ideološki sukobi”.

Kako je kazao, razlike su date ne da bi bili povod za sukobe, već kao “darovi Božiji” da bi se svoj poseban pečat razvijao.

“Stoga, i ja, zajedno sa izabranim mitropolitom i svim našim arhijerejima molim sve da ne dozvolite da se mržnaj među braćom i nesreće produžuju. ne ostavljajmo našoj deci hipoteke ni svoje ni sašim dedovima”, poručio je Porfirije.

Joanikije je, u obraćanju nakon bogosluženja, istakao da mu je drago što su uz Porfirija, u Podgoricu stigli i predstavnici ostalih pravoslavnih crkvi, što, kako je kazao, daje dodatnu snagu.

“U posljednje vrijeme naš narod koji se objedinio da brani svoje svetinje, vjeru, čast i obraz zablistao je i izašao pred lice cijele pravoslavne vaseljene, kao narod odan svojoj vjeri i svojoj crkvi”, kazao je Joanikije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije