fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoPopis u 2021. nemoguće sprovesti, krše se domaća i evropska pravila

Popis u 2021. nemoguće sprovesti, krše se domaća i evropska pravila

Podgorica, (MINA) – Uprava za statistiku (MONSTAT) obavijestila je ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića da je način na koji se trenutno pokušavaju uraditi pripreme za popis stanovništva u ovoj godini u suprotnosti sa domaćim zakonodavstvom i evropskim standardima.

To se navodi u dopisu koje je direktorica MONSTAT-a Gordana Radojević uputila Spajiću 6. septembra, a u koji je portal Pobjede imao uvid.

Ona podsjeća da zakon o popisu stanovništva nije usvojen što je, kako ocjenjuje, prva ključna pretpostavka, odnosno princip legaliteta za aktivnosti koje se žele sprovesti u pripremi popisa.

MONSTAT je dostavio Nacrt zakona o popisu stanovništva Spajićevom Ministarstvu 5. aprila.

“Ministarstvu finansija rada i socijalnog staranja je bilo potrebno pet mjeseci da organizuje jedan sastanak sa Upravom za statistiku (3.septembra), na kojem zahtijeva da sve aktivnosti pripreme i realizacije Popisa stanovništva trebaju biti realizovane u roku od tri mjeseca, odnosno, do kraja 2021. godine”, kazala je Radojević.

Ona je rekla da druga ključna pretpostavka, odnosno princip dobre statističke metodologije nije ispunjen, jer nijesu ažurirane geografske jedinice popisa – popisni krugovi, niti u Crnoj Gori postoji registar kućnih adresa i brojeva.

“Time se dovodi u pitanje kvalitet popisa i objava rezultata u skladu sa granicama naselja usvojenih od organa lokalnih samouprava”, navodi Radojević.

Ona smatra da bi štampanje upitnika bez procesa javnih nabavki u internoj štampariji drugih organa, kako su najavili državni sekretari Ministarstva na nedavnom sastanku, predstavljalo grubo kršenje zakona.

Iz MONSTAT-a su ocijenili da je procijenjeni period za pripremu i realizaciju popisa do kraja godine u suprotnosti sa više zakonskih akata kojima se reguliše pitanje zvanične statistike i rada državnih organa, kao i sa evropskim statističkim standardom kvaliteta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije