fbpx
NaslovnicaCrna GoraPokrenut postupak odgovornosti za štetu u NP Durmitor

Pokrenut postupak odgovornosti za štetu u NP Durmitor

Podgorica, (MINA) – Agencija za zaštitu životne sredine pokrenula je postupak odgovornosti za štetu pričinjenu nelegalnom sječom smrčevih stabala u Nacionalnom parku (NP) Durmitor na Žabljaku.

Kako se navodi u saopštenju, postupajući po prijavi nevladine organizacije Koalicija za održivi razvoj podnijetoj u ponedjeljak, direktor Agencije Milan Gazdić sa saradnicima u srijedu je posjetio lokaciju, gdje izvršena nelegalna sječa.

„Tom prilikom je u drugoj zoni NP Durmitor, konstatovana šteta u životnoj sredini, gdje je utvrđeno da je samo ove godine posječeno između 60 i 70 stabala, a evidentirano je i oko 120 posječenih stabala iz ranijih godina“, kaže se u saopštenju Agencije.

Navodi se da su sva stabla bez oznaka i doznaka, što, kako se dodaje, znači da je u pitanju ilegalna sječa.

Iz Agencije su rekli da se situacija ne smiruje i da taj slučaj, nažalost, nije usamljen i ne dešava se prvi put u Crnoj Gori.

„Ovakvih slučajeva devastacije šuma u zaštićenom prostoru iz godine u godinu sve više“, dodaje se u saopštenju.

Iz Agencije su podsjetili da su u septembru prošle godine imali sličnu situaciju, kada je posječeno 248 metara kubnih drvne šuma.

Navodi se da je održan sastanak sa direktorom NP Durmitor Perom Popovićem na kojem je razgovarano o tim negativnim pojavama u zaštićenom prirodnom dobru, i hitnim intervencijama koje se u najskorije vrijeme moraju preduzeti.

Gazdić je kazao da će Agencija u skladu sa svojim nadležnostima, protiv počinilaca podnijeti krivičnu prijavu i pokrenuti postupak procjene štete u životnoj sredini.

On je, kako se navodi, istakao da na devastiranom prostoru postoji izvor zaraze i da je veliki broj stabala osušeno, zbog toga što se potkornjak sa napadnutih stabala širi i pravi ogromnu štetu.

Prema riječima Gazdića, sve to predstavlja pogodno tlo za šumske požare, s obzirom na to da je ostavljen ogroman suvi materijal.

„Agencija je, shodno ingerencijama i Zakonu o šteti životnoj sredini, pokrenula postupak odgovornosti za štetu u životnoj sredini, gdje je kao operater prepoznat NP Durmitor“, kaže se u saopštenju.

Iz Agencije su poručili da će tokom sprovođenja predmetnog postupka preduzeti sve dodatne aktivnosti sa ciljem sprečavanja dalje devastacije tog zaštićenog prostora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijski karavan krenuo sa Cetinja

Podgorica, (MINA) - Osnovna namjera Olimpijskog karavana je da proširi olimpijski duh i pokret...