fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoPerović: Prošle godine udvostručen broj postupaka

Perović: Prošle godine udvostručen broj postupaka

Podgorica, (MINA) – Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) prošle godine pokrenula 1.164 prekršajna postupka, dvostruko više nego u 2020, saopštila je direktorica Agencije Jelena Perović.

Ona je, na konferenciji novinare, objasnila da se 237 postupaka odnosilo na bivše javne funkcionere, koji po prestanku funkcije nijesu u zakonskom roku dostavili izvještaj o prihodima i imovini, a 146 na nove, koji po stupanju na dužnost nijesu izvršili tu obavezu.

Perović je kazala da je ASK, zbog mogućih kršenja Zakona o sprječavanju korupcije, pokrenuo upravne postupke protiv 46 poslanika Skupštine Crne Gore, 90 sudija i 34 tužioca zbog dostavljanja izvještaja o prihodima i imovini za 2020. godinu sa netačnim i nepotpunim podacima.

“Nakon što smo krajem 2020. pokrenuli postupke protiv premijera i sedam ministara 41. Vlade, u 2021. godini smo, brojke su se slučajno poklopile, procesuirali i premijera i sedam ministara 42. Vlade. To su očiti dokazi neselektivnosti našeg djelovanja, kao i suštinska poruka o nultom stepenu tolerancije na kršenje zakona”, rekla je Perović.

Kako je navela, Agencija je pokrenula 345 upravnih postupaka protiv javnih funkcionera, za čak 71,6 više odsto u odnosu na 2020.

“Kršenje zakona je utvrđeno u 89,3 odsto predmeta, značajno više nego ranije. Potvrda kvaliteta je da nijedna naša odluka nije ukinuta”, istakla je Perović.

Ona je kazala da je ASK nastavio da sprovodi preporuku Evropske komisije o direktnom izricanju prekršajnih kazni za kršenje antikorupcijskih zakona i da je prošle izdala 136 prekršajnih naloga, što je za 32 odsto više u odnosu na kompletan trogodišnji period od 2018. od kada je počela da se sprovodi ta praksa.

Perović je istakla da je izrečeno 150 hiljada novčanih kazni, što je za dvije trećine više nego u 2020. godini.

“U oblasti sprječavanja sukoba interesa i ograničenja u vršenju javnih funkcija, u 2021. godini Agencija je dala 186 mišljenja. I tu je ostvaren napredak u odnosu na 2020. i to za 38 odsto. Na osnovu naših mišljenja i odluka, 26 javnih funkcionera je podnijelo ostavke”, navela je Perović.

Ona je rekla da je Agencija prošle godine primila 142 prijave zviždača, što je za gotovo 90 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, a, na godišnjem nivou, najviše od osnivanja i da to pokazuje da je prepoznat kvalitet rada ASK-a.

“Svega 28 odsto je podnijeto anonimno, osjetno manje nego u prethodne tri godine, što je još jedan pokazatelj rasta povjerenja u instituciju, te povećanja nivoa informisanosti i svijesti zviždača, što je dovelo i do sadržajnijih i kvalitetnijih prijava”, rekla je Perović.

Prema njenim rijećima, okončano je 39 postupaka po prijavama zviždača, a u 15 je utvrđeno postojanje ugrožavanja javnog interesa, najviše od početka rada.

“Agencija je pokrenula i šest postupaka po službenoj dužnosti, i nastavila rad na još tri iz 2020, u kojima je utvrđeno postojanje ugrožavanja javnog interesa”, kazala je ona.

Perović je rekla da su u ASK-a sa čvrstom vjerom u misiju zaštite javnog interesa, nepokolebljivo ulagali napor u afirmaciju vladavine prava, neselektivnim sprovođenjem antikorupcijskih zakona i unapređenjem integriteta.

“Posvećenim radom našeg tima, vjerujem da smo poslužili kao primjer kako snažne i nezavisne institucije, koje baštine evropska načela i principe i utemeljene su u zakonitom radu, mogu da budu najefikasnija brana korupciji i garant promocije vrijednosti na kojima počiva pravna država”, kazala je Perović.

Ona je navela da ih raduje što su njihovu volju, trud i učinak prepoznali i međunarodni partneri, pružajući im ruku pomoći i podrške.

Perović je podjetila da je ASK najbolje ocijenjena institucija u poglavlju 23 pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Ona je podsjetila i da je Evropska komisija u Izvještaju o napretku za prošlu godinu konstatovala da je Agencija sa novim rukovodstvom „pokazala proaktivniji pristup, naročito u jačanju svojih aktivnosti komunikacije i dopiranja do opšte javnosti, medija i civilnog društva i u rješavanju predmeta koji su neriješeni iz prethodnih godina“.

“Suočeni sa kontinuiranim i intenzivnim pritiscima sa svih strana političkog spektra, ali i iz institucija sistema, koji su kulminirali krajem godine poprimajući karakter ličnog napada na mene, kao direktoricu, sačuvali smo institucionalnu samostalnost, ne dozvolivši nametanje i uplitanje politike u svoje postupanje”, istakla je Perović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije