fbpx
NaslovnicaCrna GoraOsudili kampanju protiv Gorjanc Prelević

Osudili kampanju protiv Gorjanc Prelević

Podgorica, (MINA) – Institut za medije Crne Gore (IMCG) najoštrije je osudio kampanju blaćenja direktorice Akcije za ljudska prava (HRA) Tee Gorjanc Prelević koju, kako su naveli, sprovodi dio medija u Srbiji i u Crnoj Gori.

Iz IMCG su poručili da se jasno suprotstavljaju pokušaju zloupotrebe slobodnog novinarstva za targetiranje neistomišljenika.

„Napad ad hominem zbog javno izrečenog stava – koji je uz to podrobno pravno argumentovan i krajnje konstruktivan, nije zaštićen slobodom medija i ne spada u slobodu izražavanja“, navodi se u saopštenju Instituta.

Kako su naveli, time što je Gorjanc Prelević neistinito okarakterisana kao „ostrašćeni srbomrzac“, zadužena za „sprovođenje srbofobije“ i sa „očitim zlim namerama“, i da je iza nje „provincijalni šovinizam odnegovan na budžetskim parama“, da mrzi Srbiju i Srpsku crkvu, da je „penthaus komita“ i „Milova ekspertica“ – prekršeni su etički standardi medija.

„Tekstovi nijesu zasnovani na provjerenom činjeničnom stanju, već im je cilj ponižavanje i diskreditovanje Gorjanc Prelević“, ističe se u saopštenju.

Iz IMCG su naglasili da slobodno novinarstvo ima obavezu da štiti lična prava pojedinaca u svakom slučaju, a posebno kada se ne radi o javnim funkcionerima.

„Umjesto toga, nizom tekstova se pokušao uništiti ugled, čast i privatnost direktorice HRA koja nije na poziciji moći, već samo učesnica javne rasprave“, dodali su iz IMCG.

Kako su kazali, osim što su prekršena ljudska prava Gorjanc Prelević, takvim tekstovima pokušava se suzbiti dijalog, prostor za javno djelovanje i učešće u kreiranju javnih politika, utjerivanjem straha svakome ko ima drugačije mišljenje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije