fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdgođena sjednica Ustavnog suda

Odgođena sjednica Ustavnog suda

Podgorica, (MINA) – Sjednica Ustavnog suda na kojoj je trebalo da se odlučuje o ustavnosti izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima su izbori u 14 opština odloženi za 23. oktobar, je odgođena.

Kako navodi portal RTCG, sjednica nije održana zbog opravdanog odsustva predsjednika Ustavnog suda Budimira Šćepanovića.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT), početkom maja, podnio je inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima su lokalni izbori u 14 opština odloženi za 23. oktobar

iz CDT-a su prilikom traženja ocjene ustavnosti poručili kako su izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi prekršeni i međunarodni izborni standardi i međunarodni pravni okvir koji proklamuju redovno održavanje izbornih procesa osim u izuzetnim, vanrednim, situacijama.

Mjesec poslije traženja ocjene ustavnosti, a nakon izostanka reakcije Ustavnog suda, iz CDT-a su istakli kako pasivnost ovog suda i neizjašnjavanje nakon odlaganja lokalnih izbora može značiti da se ova institucija miri sa podrivanjem demokratskih procesa u Crnoj Gori.

“Ignorisanje naše i dugih inicijativa znači da ovaj sud ne zanimaju krucijalna pitanja funkcionisanja demokratije i demokratskih izbora u zemlji”, poručili su krajem juna iz CDT-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije