fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoOB Berane dobila magnetnu rezonancu

OB Berane dobila magnetnu rezonancu

Podgorica, (MINA) – Opšta bolnica (OB) u Beranama dobila je magnetnu rezonancu, i to je prvi put da javna zdravstvena ustanova, izvan Kliničkog centra, dobija takvu dijagnostičku opremu, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Resorna ministarka Jelena Borovinić Bojović je, tokom posjete OB Berane, kazala da taj primjer sa sjevera države pokazuje da zdravstveni sistem Crne Gore iz dana u dan jača.

“Prvi put jedna javna zdravstvena ustanova, izvan Kliničkog centra Crne Gore, dobila je magnetnu rezonancu. To je OB Berane. Osim magnetne rezonance, obezbijeđen je i digitalni rendgen aparat”, rekla je Borovinić Bojović.

Kako je dodala, vrijednost te dijagnostičke opreme je skoro 720 hiljada EUR, od čega je 432 hiljade obezbijeđeno iz sredstava mehanizma NATO-a za pomoć u vanrednim situacijama, dok su preostalih 300 hiljada EUR iz državnog budžeta.

Borovinić Bojović je navela da će ljekari i medicinsko OB u Beranama moći da, na novoj dijagnostičkoj opremi, obavljaju preglede mnogo efikasnije i brže kao i da dobijaju pouzdanije i preciznije rezultate.

Ona je istakla da je riječ je o aparatima najnovije generacije, sa izuzetnim karakteristikama.

“Tehnološkim osavremenjivanjem beranske bolnice, kao regionalnog centra za sjever Crne Gore, stanovnici tog područja će od sada ovaj vid dijagnostičkih procedura dobijati u svom mjestu boravka. Samim tim će kvalitetnije, efikasnije i brže ostvarivati zdravstvenu zaštitu”, kazala je Borovinić Bojović.

Kako se navodi u saopštenju, magnet bi, prema najavi menadžmenta bolnice, trebalo da počne da radi u što ranijem roku, a kadar je već na obuci.

Iz Ministarstva su kazali da će, prvi put poslije devet godina, u OB Berane opet početi da radi rendgen sa skopijom.

“I to već narednih dana, kako su mi kolege najavile”, dodala je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da je nabavka savremenog magneta i digitalnog rendgena samo jedno u nizu značajnih ulaganja u zdravstveni sistem, posebno kada su u pitanju zdravstvene ustanove na sjeveru države.

“U posljednjih godinu, otvorili smo PCR laboratorije u Domu zdravlja Berane i OB Bijelo Polje, u kojoj je prvi put oformljen konzilijum za onkološke pacijente, dok smo za OB Pljevlja nabavili novi, najsavremeniji skener i digitalni rendgen aparat”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da su poseban senzibilitet i pažnju posvetili sjeveru zemlje, “u koji se u proteklom periodu nije dovoljno ulagalo, već je bio neopravdano zapušten i zapostavljen”.

Prema riječima Borovinić Bojović, na taj način se ostvaruje osnovna misija Ministarstva zdravlja da svaki građanin u Crnoj Gori dobije kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

Kako je dodala, cilj države i Ministarstva je da obezbijede uslove da građani u svojoj zemlji dobijaju najkvalitetnije, najsloženije i najskuplje zdravstvene usluge, kao i da ih liječe i o njihovom zdravlju brinu ljekari iz Crne Gore.

“I u narednom periodu planirano je unapređenje tehnoloških i prostornih kapaciteta i poboljšanju uslova za pružanje zdravstevnih usluga, kako na sjeveru, tako i u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori”, najavila je Borovinić Bojović.

Direktor OB Berane, Milorad Magdelinić, zahvalio je na, kako je rekao, svesrdnoj podršci ministarke u nabavci opreme i jačanju ljudskih resursa.

“Obezbijeđen nam je magnet, digitalni rendgen, a dobili smo i pomoć u unapređenju laboratorije za patologiju, EEMG i EEG kabineta. Zahvaljujem i na velikom broju odobrenih specijalizacija koje smo podijelili u toku prošle godine, njih devet”, kazao je Magdelinić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...