fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoNa Medicinskom fakultetu od sada specijalizacije iz anestezije i urgentne medicine

Na Medicinskom fakultetu od sada specijalizacije iz anestezije i urgentne medicine

Podgorica, (MINA) – Na Medicinskom fakultetu u Podgorici uvedena su dva nova programa specijalizacije iz oblasti anestezije, reanimacije i intenzivne medicine, kao i urgentne medicine, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Iz tog Vladinog resora kazali su da su, pored postojećih specijalizacija iz radiologije i porodične medicine, nove uvedene u cilju stručnog usavršavanja doktora medicine na Mediciinskom fakultetu u Podgorici.

To je, kako su rekli, i utvrđeno Pravilnikom o specijalizacijama zdravstvenih radnika i zdravstvenih sradanika, koji je donijelo Ministarstvo zdravlja.

„Tim pravilnikom i za ta dva nova specijalistička programa propisuju se programi i trajanje specijalizacija, način obavljanja staža i polaganja ispita, kao i uslovi koje treba da ispunjavaju zdravstvene ustanove za obavljanje staža i način priznavanja staža“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su na taj način stvoreni uslovi za obezbjeđivanje potpune edukacije i stručnog specijalističkog ustavršavanja doktora medicine u Crnoj Gori i iz tih oblasti.

To će se, kako su rekli iz Ministarstva zdravlja, pozitivno odraziti i na racionalizaciju trošenja finansijskih sredstava koja se opredjeljuju za tu namjenu.

Iz tog resora su kazali da je trajanje specijalističkih studija za oblast anestezije, reanimacije i intenzivne medicine, kao i urgentne medicine pet godina i da tokom specijalističkog staža specijalizant stiče teorijska i praktična znanja i osposobljava se za stručni rad u toj oblasti.

„Praktični dio staža obavlja se u Kliničkom centru, kliničko-bolničkim centrima i bolnicama, čiji je osnivač država i Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, a u skladu sa pravilnikom“, kaže se u saopštenju.

Teorijska nastava, kako su rekli iz Ministarstva, obavlja se na Medicinskom fakultetu, paralelno sa praktičnim dijelom staža.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...