fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoNa kvalitet zdravstvene usluge 41 prigovor

Na kvalitet zdravstvene usluge 41 prigovor

Podgorica, (MINA) – Građani su, od početka do 20. decembra prošle godine, zaštitniku prava pacijenata Kliničkog centra (KCCG) podnijeli 41 prigovor na kvalitet zdravstvene usluge, a na postupak zdravstvenog radnika 39.

Zaštitnica prava pacijenata KCCG Alma Mutapčić kazala je agenciji MINA da joj se od 1. januara do 20. decembra prošle godine obratilo ukupno 709 pacijenata ili članova njihovih porodica, od čega njih 365 zbog savjeta ili konsultacije.

Ona je rekla da je, u odnosu na broj pruženih usluga u KCCG, procenat prigovora mali i kreće se između 0,03 do 0,04 odsto.

Kako je navela, većina prigovora na postupak zdravstvenog radnika odnosi se na lošu komunikaciju, a čest razlog loše komunikacije je obostrano nerazumjevanje.

Mutapčić je navela da se u 2020. godini zaštitniku prava pacijenata KCCG obratilo 578 pacijenta ili članova njihovih porodica, a od toga 338 obraćanja je bilo savjetodavnog ili konsultativnog karaktera.

Ona je istakla da je, tokom 2020. godine, zbog epidemioloških mjera, šest mjeseci bio obustavljen redovan rad u KCCG, pa poređenje nije relevantno sa obzirom na to da su ove godine radili u kontinuitetu.

“Broj prigovora je u direktnom proporcionalnom odnosu sa brojem pruženih usluga i kreće se približno od 0,02 do 0,03 odsto naspram broja pregleda i od 0,03 do 0,04 odsto naspram ukupnog broja drugih usluga”, navela je Mutapčić.

Kako je kazala, za devet mjeseci prošle godine ostvareno je oko 320 hiljada pregleda i oko 1,2 miliona drugih usluga, što je priblizan broj godišnjem učinku za 2020.

Mutapčić je rekla da su se najčešći prigovori odnosili na dužinu čekanja na pregled ili dijagnostičke procedure u najopterećenijim ambulantama – gastroenterološka, reumatološka, kardiološka, endokrinološka, zatim u Centru za radiološku dijagnostiku, na dužinu čekanja na MR i CT pregled.

Ona je naglasila da pacijenti sa hitnim stanjima ne čekaju, već se zbrinjavaju prioritetno.

“Samim tim nije dovedeno u pitanje kvalitetno i blagovremeno zbrinjavanje naših osiguranika”, navela je Mutapčić.

Ona je kazala da zaštitnik prava pacijenta uvijek nastoji da pomogne svima koji mu se obrate, u skladu sa mogućnostima.

“Jednom broju pacijenata, nakon uvida u medicinsku dokumentaciju i procjene opravdanosti zahtjeva, obezbijeđen je raniji termin za pregled, a jedan broj pacijenata je iz kancelarije zaštitnika pacijenata obaviješten o otvorenim dopunskim terminima, kako bi mogli pregled blagovremeno zakazati preko izabranog doktora”, dodala je Mutapčić.

Upitana šta vidi kao glavni razlog podnošenja prigovora, ona je kazala da je to preopterećenost KCCG-a i djelimično deficit kadra, kao i subjektivna očekivanja osiguranika.

“Uvijek imamo i jedan broj prigovora koji je neopravdan jer nije u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju”, rekla je Mutapčić.

Najčešće su to, kako je navela, zahtjevi osiguranika za liječenjem u zdravstvenim ustanovama van Crne Gore, za rehabilitacijom u Institutu “Simo Milošević” u Igalu, ili ostvarivanje prava na medicinska pomagala.

“Konzilijumi ljekara KCCG rade po jasno definisanim pravilnicima Fonda za zdravstveno osiguranje”, dodala je Mutapčić.

Kako je navela, svaki prigovor podnijet u pisanoj formi ili usmeno je evidentiran i rješavan u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata.

Mutapčić je kazala da se veliki broj prigovora riješi u istom danu, neposredno nakon obraćanja.

“Dio njih zahtijeva sprovođenje dodatnih procedura u smislu dobijanja izjašnjenja rukovodioca organizacione jedinice i zapolenih na koje se prigovor odnosi, kako bi se moglo donjeti mišljenje i eventualno otkloniti nepravilnosti”, rekla je Mutapčić.

Ona je navela da se neki od prigovora prosljeđuju Komisiji za kontrolu kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga KCCG.

“Zaštitnik prava pacijenata podnosioca prigovora u roku od tri dana, kako to Zakon o pravima pacijenata nalaže, obaviještava o preduzetim aktivnostima, a komunikacija se nastavlja do donošenja definitivnog mišljenja”, objasnila je Mutapčić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije