fbpx
NaslovnicaCrna GoraMonografija Naša priča posvećena Biblioteci za slijepe

Monografija Naša priča posvećena Biblioteci za slijepe

Podgorica, (MINA) – Monografija Naša priča posvećena je Biblioteci za slijepe Crne Gore, a objavljena je povodom 15 godina trajanja te ustanove, čije su knjige namijenjene osobama bez i sa oštećenjem vida, kazao je autor Zoran Poleksić.

Govoreći na promociji monografije, Poleksić je kazao da je Naša priča prva knjiga na prostoru bivše Jugoslavije koja opisuje djelatnost, status i razvoj rada neke republičke biblioteke namijenjene korsinicima sa oštećenim vidom.

Poleksić je istakao da je odluku da pokuša da napravi publikaciju Naša priča donio krajem novembra prošle godine.

“Povoda i razloga je bilo više. Prvenstveno saznanja koja sam dobijao od istinskog prijatelja Biblioteke Igora Tomića, dugogodišnjeg uspješnog predsjednika Paraolimpijskog komiteta, koja su mi ukazala da je riječ o kompaktnom kolektivu koji je za relativno kratko vrijeme svog postojanja ostvario fascinantne rezultate u svakom pogledu”, rekao je Poleksić.

Prema njegovim riječima, ta saznanja uputila su ga na preliminarni razgovor sa direktorom Biblioteke Božidarom Dendom.

On je naglasio da je uspješna saradnja omogućila štampanjem publikacije u godini jubileja – 15 godina postojanja.

“Imao sam sreću da moj sagovornik bude izuzetan intelektualac, čiji opseg interesovanja i znanja ogroman, sa kojim se može govoriti na razne teme. Njegovo razumijevanje omogućilo je da moja misija dobije obrise u monografiji”, kazao je Poleksić.

On je naglasio da je imao nimalo zadatak i da je trebalo pročitati na stotine i stotine stranica, a selektovati desetak, kako bi se evidentirao istorijat.

“Ne samo u državama regiona radi uporednog iskustva, već i u Sjedinjenim Američkim Državama i Engleskoj, nekim dalekim savremenim državama gdje je kult čitalaca sa oštećenim vidom bio prisutan još u prošlom vijeku”, rekao je Poleksić.

Direktor Božidar Denda saopštio je da Biblioteka ima knjižni fond od 23.500 bibliotečkih jedinica i trenutno 730 korisnika.

“Ukupan broj korisnika u ovih 15 godina je preko 800. Za ovo vrijeme Biblioteka je na korišćenje ustupila oko 130.000 publikacija kroz sve raspoložive servise”, kazao je Denda.

On je saopštio da Biblioteka u pristupačnim formatima objavljuje oko 1.100 knjiga u audio formi, kao i 150 publikacija na Brajevom pismu.

Predsjednik Savjeta Biblioteke Zdravko Vukčević, kazao da je Poleksićeva knjiga pomalo neobičnog naslova.

“Takvim naslovom autor je implicitno htio da nam saopšti da se ova knjiga razlikuje od drugih. U hronološkom opsegu o kojem govori ona i jeste dručija. To je jedna nesvakidašnje uspješna priča o instituciji koja za prethodnih 15 godina rasla velikom progresijom”, rekao je Vukčević.

Prema njegovim riječima, publikacija Naša priča po formi je monografija.

“Govori o jednom predmetu istraživanja. Ipak, priklonio bi se njenom drugom određenju po namjeni i funkciji, pa bi je svrstao u spomenicu”, rekao je Vukčević.

Najčitanije

Borusija u finalu Lige šampiona

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije iz Dortmunda plasirali su se u finale Lige evropskih...