fbpx
NaslovnicaCrna GoraMilatović na Mirovnom samitu za Ukrajinu

Milatović na Mirovnom samitu za Ukrajinu

Podgorica, (MINA) – Crnogorski predsjednik Jakov Milatović učestvovaće na Mirovnom samitu za Ukrajinu koji će danas i sjutra biti održan u Burgenštoku.

Kako je saopšteno iz Milatovićevog kabineta, on će na samitu učestvovati na poziv švajcarske predsjednice Viole Amherd.

Navodi se da samit predstavlja ključnu platformu za dijalog i uspostavljanje pravednog i trajnog mira u Ukrajini, zasnovanog na međunarodnom pravu i Povelji Ujedinjenih nacija (UN).

“Cilj samita je promovisanje zajedničkograzumijevanja mogućeg okvira za postizanje mira, kao i definisanje mape puta za budući mirovni proces”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, svjetski lideri će razgovarati o temama od šireg međunarodnog interesa, uključujući nuklearnu i prehrambenu sigurnost, slobodu plovidbe i humanitarna pitanja.

“Crna Gora, kao odgovorna članica međunarodne zajednice, visoko pridaje važnost mirovnim inicijativama i na taj način aktivno doprinosi uspostavljanju međunarodnog mira i bezbjednosti”, kaže se u saopštenju.

Iz Milatovićevog kabineta su naveli da su učešće na samitu potvrdili brojni svjetski lideri, među kojima su ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, predsjednik Francuske Emanuel Makron i potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Haris.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije