fbpx
NaslovnicaCrna GoraMedijska scena polarizovana i politizirana

Medijska scena polarizovana i politizirana

Podgorica, (MINA) – Institucionalni učinci u oblasti slobode medija su mršavi, a na to opominju i međunarodni izvještaji, poput Stejt departmenta i Evropske komisije, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Navodi se da medijska scena u Crnoj Gori ostaje polarizovana i politizirana, pod sjenkom nerasvijetljenih napada na novinare i imovinu medija, jer su naručioci i izvršioci u velikom broju slučajeva nepoznati.

“Tokom 2021. godine CGO je zabilježio 21 napad na novinare, a u 2022. godini dodatna četiri napada[2]. Još nijesu rasvijetljeni najteži raniji slučajevi”, kaže se u reagovanju povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija.

Koordinator za razvoj Damir Nikočević ocjenjuje da postoji takozvana “meka cenzura” u medijskom sektoru, koja se ogleda i kroz primjer odluke prethodne Vlade Zdravka Krivokapića tokom njenog tehničkog mandata.

“Nažalost, ni Vlada ni Agencija za zaštitu konkurencije se još nijesu oglasili ovim povodom i objasnili po kojim procedurama je odlučeno da se podrže tri medija, a ostali ne”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, dodjelom državne pomoći medijima diskreciono i netransparentno, bivša Vlada je nastavila, i u ovom domenu, lošu praksu prethodnih Vlada DPS-a, koja je često i sa pravom kritikovana.

“Ostaje da se vidi kako će se primjenjivati odredbe Zakona o medijima koje se odnose na transparentnost oglašavanja i drugih vidova javnog finansiranja medija”, rekao je Nikočević.

On je naglasio da dugogodišnja istraživanja CGO-a ukazuju da je finansiranje medija iz javnih fondova, kroz različitije oblike, u direktnoj vezi sa načinom na koji medijske kuće izvještavaju o vladinim odlukama i aktivnostima, odnosno da li zauzimaju kritički ili podržavajući stav.

Nikočević smatra da je samoregulacija medija neučinkovita, a Agencija za elektronske medije (AEM) kao nezavisni regulator ne uspijeva da ostvari potpunu nezavisnost, nepristrasnost i neselektivnost u radu.

“Nizak nivo medijske pismenosti opterećuju i portali i društvene mreže koji su najmanje regulisana oblast, a čiji je uticaj, i to negativan, rastući u Crnoj Gori”, ocijenio je on.

Kako je naveo, širenje dezinformacija i govora mržnje primjetno je i kroz upliv jednog dijela medija iz Srbije, a nekima od njih je od AEM-a izrečena privremena zabrana emitovanja na teritoriji Crne Gore.

Nikočević je poručio da nova Vlada mora da se istinski i konkretno posveti jačanju nezavisnosti medija.

“Bez profesionalnog i na činjenicama zasnovanog izvještavanja nema ni vladavine prava koja je stub demokratizacija i evropeizacije Crne Gore”, kazao je on.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cijene nafte blago porasle

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte prošle sedmice blago su porasle jer se trgovci...