fbpx
NaslovnicaCrna GoraMediji objavili propratno pismo, a ne mišljenje EK o Predlogu zakona

Mediji objavili propratno pismo, a ne mišljenje EK o Predlogu zakona

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo pravde je u Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću ugradilo sve preporuke i sugestije koje su date u posljednjoj pravnoj ocjeni eksperata Evropske komisije (EK), saopšteno je iz tog resora.

Iz Ministarstva su naglasili da dio teksta koji je objavljen u medijima ne predstavlja Mišljenje EK, već propratno pismo a i ono se, kako su naveli, u najvećoj mjeri odnosi na bojazan u vezi buduće implementacije Zakona, a ne na sam normativni dio.

„Uostalom, ministar pravde je na jučerašnjoj sjednici Vlade, kao i u više prethodnih nastupa, jasno isticao da smo svjesni izazova koji se tiču primjene ovog Zakona zbog stanja u kojima se naše institucije nalaze, ali to ne umanjuje potrebu usvajanja ovog Zakona“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Iz tog resora su naveli da su činili sve da, u mjeri sopstvenih kapaciteta, kadrovski i administrativno osnaže državno tužilaštvo i Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa, i da će takva praksa biti nastavljena.

„Osim toga, u cilju snaženja postojećeg Predloga zakona, juče je Vlada usvojila i Predlog izmjena i dopuna Zakona o sudovima, a najavljena je izmjena i Zakona o parničnom postupku čime će se značajno učvrstiti pravno tle za adekvatniju implementaciju ovog Predloga zakona“, kazali su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, ekspert EK u svojoj pravnoj ocjeni navodi da Zakon sam po sebi može biti prihvaćen, uz određene i već formulisane komentare – preporuke u okviru pravne procjene.

„Naročito Druge pravne procjene novog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću od 23. septembra“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je Ministarstvo u postojeći Predlog zakona ugradilo sve preporuke i sugestije koje su date u toj Drugoj pravnoj procjeni koja, kako su istakli iz tog resora, predstavlja i posljednju pravnu ocjenu eksperata EK.

„Još jednom napominjemo da smo tokom skupštinske procedure otvoreni za sve sugestije i kritike, kao i dobronamjerne amandmane na postojeći Predlog kako bismo došli do najboljeg mogućeg teksta koji će podržati parlamentarna većina u cilju efikasne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“, kazali su iz Ministarstva.

Iz tog resora su najavili da će predložiti i formiranje određenog relevantnog međuinstitucionalnog tijela, koje će se baviti primjenom Zakona i koje će moći da sugeriše Vladi i Skupštini u kom pravcu su potrebna dodatna snaženja relevantnih institucija, kao i normativnog okvira.

„Nadamo se da će ovaj Predlog zakona ujediniti sve donosioce odluka i istinske borce za vladavinu prava u namjeri da stvorimo još jedno snažno i efikasno oruđe u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo pravde će, kako se navodi, u tom procesu biti otvoren i iskren saveznik.

„Uostalom, kome smeta zakon koji ima za cilj oduzimanje imovine onima koji su je stekli na štetu svih građana u Crnoj Gori“, upitali su iz Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije