fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoKrivokapić da prekine vojnu saradnju sa izraelskim vlastima

Krivokapić da prekine vojnu saradnju sa izraelskim vlastima

Podgorica, (MINA) – Grupa nevladinih organizacija pozvala je premijera Zdravka Krivokapića da prekine vojnu saradnju sa izraelskim vlastima i da osudi kršenje ljudskih prava u Palestini.

U pismu nevladinih organizacija navodi da su zabrinuti zbog Krivokapićevog stava po pitanju prava palestinskog naroda.

“Primijetili smo da, od kada ste stupili na dužnost, ni Vi ni Vaša Vlada nijeste izjavili nešto po pitanju izraelskih kršenja ljudskih prava na okupiranoj palestinskoj teritoriji koja su jasno osuđena od međunarodne zajednice, uključujući Evropsku uniju, Sjedinjene Američke Države, Rusiju i Ujedinjene nacije (UN)”, navodi se u pismu.

Dodaje se da su Krivokapić i njegovi zvaničnici, u nekoliko navrata, rekli da žele da razvijaju odnose sa Izraelom.

“Uključujući i vojnu oblast, ignorišući visok nivo zabilježenih zločina koje je izraelska vojska počinila uglavnom nad palestinskim civilima, uključujući djecu i žene”, kaže se u pismu.

Kako se dodaje, ta kršenja međunarodnog prava i zločini su jasno uvršteni u zvanične izvještaje i rezolucije UN, u dokumente međunarodnih, i, kako se navodi, čak i dokumenta izraelskih organizacija za ljudska prava.

“Kao građani Crne Gore, želimo da Vas obavijestimo da po moralnim principima i principima ljudskih prava nismo ravnodušni prema patnji palestinskog naroda koji već 56 godina živi pod izraleskom vojnom okupacijom i vjerujemo da ni naša Vlada ne bi trebala biti”, navodi se u pismu.

Prema riječima grupe NVO, Crna Gora kao članica UN treba da poštuje povelju te međunarodne organizacije, a to znači da ne treba samo da poštuje međunarodno pravo, već i da osigura da ga drugi poštuju.

“Premijeru, pozivamo Vas da prekinete bilo kakvu sadašnju ili buduću vojnu saradnju sa izraelskim vlastima i da iznesete jasan stav kojim osuđujete kršenje ljudskih prava i međunarodnog zakona koje je počinio Izrael kao okupatorska sila u Palestini”, kaže se u pismu.

Grupa nevladinih organizacija poziva Krivokapića da bude glasnik pravednog mira koji je, kako se navodi, moguće postići samo okončanjem izraelske okupacije palestinskih tritorija, uključujući Istočni Jerusalim, kako je navedeno u rezolucijama UN‐a i projektnim zadacima, koje je dogovorila međunarodna zajednica.

Pismo Krivokapiću uputili su nevladine organizacije Društvo crnogorsko ‐ palestinskog prijateljstva, Građanska alijansa, Mreža ženskih i dječijih prava.

Pismo potpisuju i Inicijativa mladih za ljudska prava, Avlija, Romska organizacija mladih Koračajte sa nama ‐ Phiren Amenca, Udruženje za podršku Roma i Egipćana Berane, Intermont i Naša akcija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije