fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoJoanikije: U Crnoj Gori probleme možemo riješiti jedino bratskim dijalogom

Joanikije: U Crnoj Gori probleme možemo riješiti jedino bratskim dijalogom

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori postoje mnogi nagomilani problemi koji se mogu riješiti jedino bratskim dijalogom, međusobnim razumijevanjem i uvažavanjem, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

On je, u božićnoj poruci, kazao da je rođenje Hristovo djelovalo na ovaj svijet kao pojava Božanske životvorne svjetlosti koja razgoni tamu grijeha, beznađa i očajanja, i prosvjetljuje ljudske duše svjetlošću vjere i bogopoznanja, ukrjepljuje ih nadom i bezgraničnom ljubavlju.

“Mračna pećina gdje se Spasitelj svijeta rodio i stočne jasle u koje je položen bio, i slama na kojoj je povijen ležao najrečitije svjedoče o njegovom snishođenju ljudskoj patnji, poniženju i bijedama svake vrste”, naveo je Joanikije.

Joanikije je pozvao da objedinjavanje u duhovnoj radosti i međusobnom miru i ljubavi oko kolijevke Bogomladenca Hrista.

“Da se obnovimo njegovim Božanskim novinama, da se naše ohladnjele duše ogriju ognjem Duha Svetoga Koga on izobilno izliva na sve koji ga ljube”, kazao je Joanikije.

Neka taj oganj, kako je naveo, spali trnje grijeha, pakosti, zlopamćenja i osvete, da se ljudi oslobode i očiste od svake zlobe i mržnje.

“Oprostimo za sve bližnjima svojim i od njih zamolimo oproštaj za sve čime ih uvrijedismo da bismo od Boga dobili oproštaj i obnovili se u banji Božijeg milosrđa”, rekao je Joanikije.

Joanikije je kazao da se ovaj Božić proslavlja skromno i molitveno i da se raspoređuju svete službe u većem broju hramova i u različitim terminima, da bi na takav način što više izašli u susret svima vjernima i izbjegli veća okupljanja u isto vrijeme na jednom mjestu.

Kako je kazao, uvjereni su da će tim postupkom doprinijeti suzbijanju opasne epidemije koronavirusa.

“Umnožimo, draga braćo i sestre, svoje usrdne molitve za sve bolesnike koji boluju od pomenutog virusa i od drugih teških bolesti, pomolimo se takođe za ljekare i medicinsko osoblje, koji se, izlažući sebe opasnosti kao na bojnom polju svakodnevno hrabro bore za spasenje ljudskih života”, naveo je Joanikije.

Joanikije je naveo da se to iskušenje treba podnijeti hrišćanski i sa nadom da će Gospod dati brzo izbavljenje.

On je podsjetio da u našem duhovnom nasljeđu postji divni narodni običaj da se pred Božić svi izmire u ime Bogomladenca Hrista, “koji nas je izmirio i sa Bogom i sa ljudima”.

Utvrdivši taj Božanski mir, kako je kazao, svi mogu jedni sa drugima bratski razgovarati i dogovarati se, dijeliti odgovornost sa bližnjima za kvalitet života od porodice kao osnovne ćelije društva do škole, svih važnih institucija i države.

“U našoj otadžbini Crnoj Gori imamo mnoge nagomilane probleme koje možemo riješiti jedino bratskim dijalogom, međusobnim razumijevanjem i uvažavanjem”, rekao je Joanikije.

Joanikije je kazao da će taj dijalog biti uspješan ukoliko se, u skladu sa Jevanđeljem Hristovim, svi budu odrekli, makar koliko je to neophodno, sujete, uvredljivosti, zlopamćenja i sebičnosti, pokazujući dobru volju i spremnost da opšti interes stavimo iznad svoga pojedinačnog.

“Mi se usrdno molimo da sve one koji su na najvećim državnim položajima Bog prosvijetli mudrošću, istrajnošću i dobrotom, da zajedničkim naporima časno obavljaju svoje dužnosti koje im je narod povjerio i Crnu Goru ispune mirom, pravdom, znanjem, radom i sveopštom sigurnošću”, kazao je Joanikije.

Joanikije je kazao da mnoštvo narodnih običaja svršavanih u čast Bogomladenca izražavaju jedinstveno osjećanje njegovog neopisivog prisustva u dušama svih članova porodice.

“Radujte se zato, djeco, jer među vas dođe dijete mlado, Prevječni Bog! Vi ćete sa njime rasti, učiti, igrati se i sazrijevati”, poručio je Joanikije.

On je dodao i da se raduju majke, jer ih Bog nagradi za mnoge trudove i ublaži svagdašnje brige.

Joanikije je kazao da su raduju i očevi, jer ih Hristos prizva na božansko djelo i učini nalik sebi, da budu glava svojoj porodici, kao što je on glava Crkvi.

“Sa ovim molitvenim mislima i željama, draga djeco duhovna, srdačno vam čestitamo spasonosni praznik Rođenja Hristovog kome se raduju nebo i zemlja. Neka se ta radost trajno nastani u srcima vašim! Mir Božji! Hristos se rodi!”, poručio je Joanikije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije