fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzabrano troje sudija Ustavnog suda

Izabrano troje sudija Ustavnog suda

Podgorica, (MINA) – Snežana Armenko, Dragana Đuranović i Momirka Tešić izabrane su danas za sudije Ustavnog suda.

Kandidat Faruk Resulbegović nije dobio potrebnu većinu u Skupštini, za njegov izbor je glasalo 46 poslanika, dok su 32 bila uzdržana.

Za Armenko je glasalo 77 poslanika, a tri su bila uzdržana. Za Đuranović je glasalo 75 poslanika, dok su tri bila uzdržana, za Tešić je glasalo 70 poslanika, dva su bila protiv, a četiri uzdržana.

Obrazlažući predlog ispred Ustavnog dobora Simonida Kordić kazala je da činjenica da Ustavni sud ne funkcioniše u punom kapacitetu ima značajne posljedice na pravnu zaštitu građana.

“Čije ustavne žalbe čekaju na rješenje stvara se atmosfera da ustavna žalba može prestati da bude djelotvoran pravni lijek”, dodala je ona.

Kordić je kazala da rezultati lokaknih izbora ne mogu da budu sprovedeni u djelo kao i da se dovodi u pitanje rezultat nekog narednog izbornog prcesa kao i funkcionisanje države barem u formalnom smislu.

“Činjenica da proces pridruživanja Evropskoj uniji u značajnoj mjeri zavisi od ispunjvanja odredaba u poglavljima 23 i 24 koje su u vezi sa vladavinom prava i borbom potiv organizovanog kriminala. Vladavine prava nema ako ne postoje kompletirane pravne institucije”, rekla je Kordić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije