fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoGutereš: UN cijene odličnu saradnju sa Crnom Gorom

Gutereš: UN cijene odličnu saradnju sa Crnom Gorom


Podgorica, (MINA) – Ujedinjene nacije (UN) cijene odličnu saradnju sa Crnom Gorom, koja je vrlo aktivna članica i na koju uvijek računaju, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš i poručio da Crna Gora može da računa na UN.

Gutereš je u UN razgovarao sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem.

“Potrebno je da damo sve od sebe kako bismo zajedničkim snagama prebrodili globalne krize, počevši od kovida, preko rata u Ukrajini do krize energenata koja nas očekuje tokom zime i proljeća”, zaključeno je na sastanku Abazovića i Gutereša, saopšteno je iz Vlade.

Ističe se da je Abazović ukazao da Crna Gora vodi isključivo pomiriteljsku i prijateljsku politiku, naročito prema komšijama i da je ona primjer uspješne regionalne saradnje.

“Želimo da damo naš doprinos, naročito u promociji budućnosti na koju region Zapadnog Balkana isključivo treba da se fokusira”, naglasio je Abazović.

On je zaključio da konflikt nije prihvatljivo sredstvo za rješavanje problema i da je pitanje zaštite životne sredine ono koje sve države svijeta može da ujedini.

Navodi se da su Gutereš i Abazović razmijenili stavove o razvoju događaja na Zapadnom Balkanu, pristupanju Evropskoj uniji i saradnji UN i Crne Gore.

“Gutereš i Abazović su razgovarali i o ratu u Ukrajini i njegovom uticaju na region i dalje, uključujući energetsku saradnju i bezbjednost”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije