fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoGA: Parlamentarne stranke svoje kapacitete da stave u službu građana

GA: Parlamentarne stranke svoje kapacitete da stave u službu građana

Podgorica, (MINA) – Građanska alijansa (GA) pozvala je sve parlamentarne stranke da svoje kapacitete stave u službu građana, i da politički dijalog usmjere ka rješavanju spornih pitanja, poput završetka izbora nedostajućih članova Tužilačkog savjeta.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su kazali da se Dan crnogorskog tužilaštva danas obilježava u atmosferi krize i brojnih problema u njegovom funkcionisanju.

Iz GA su podsjetili da je crnogorsko tužilaštvo u blokadi, umnogome izazvanoj predugim trajanjem donošenja izmjena Zakona o državnom tužilaštvu koje su, kako su naveli, morale biti usvojene ranije, i koje nijesu donijele novine i put ka nezavisnosti tužilaštva koja su se očekivala.

„Osim toga, sama činjenica da su određene izmjene i dopune u koliziji sa Ustavom, dodatno zabrinjava“, kaže se u saopštenju GA.

Iz te NVO podsjećaju da je upravo tu zabrinutost istakla i Venecijanska komisija, s obzirom na to da će se većina članova Tužilačkog savjeta birati prostom većinom u parlamentu.

Takav način izbora članova Tužilačkog savjeta, kako su kazali, dovodi u pitanje samostalni kapacitet tog organa u odnosu na parlament, kao i njegovu nezavisnost, prije svega od bilo kakve vrste političkih uticaja.

Iz GA su kazali da je još jedan razlog zbog kojeg je donošenje tih izmjena i dopuna važno i hitno, činjenica da su u prethodnoj godini svi tužioci ocijenjeni najvišom ocjenom.

„Dok su brojne presude bile kompromitovane i neodržive upravo zbog loših optužnica na kojima su bile bazirane, što ukazuje na očiglednu koliziju prakse sa ocjenama tužilaca“, dodaje se saopštenju.

U GA smatraju da je potrebno stati na put i praksi koja je uspostavljena po pitanju rješavanja stambenog pitanja pojedinim tužiocima od Vlade, bez jasnih kriterijuma.

„To prvenstveno podriva nezavisnost tužilaštva u odnosu na izvršnu granu vlasti, dok sa druge strane Vlada na taj način zaobilazi Tužilački savjet koji bi na osnovu jasno definisanih kriterijuma trebalo da sprovodi te postupke“, upozorili su iz GA.

Sve to je, kako su kazali, dovelo do toga da se Tužilački savjet već dva mjeseca nije sastao.

„S tim u vezi, pozivamo sve parlamentarne stranke da svoje kapacitete stave u službu građana i politički dijalog usmjere ka rješavanju spornih pitanja, poput završetka izbora nedostajućih članova Tužilačkog savjeta“, poručili su iz GA.

Pored toga, smatraju u toj NVO, potrebne su korjenite promjene u praksi tužilaštva u pogledu povećanja transparentnosti i vjerodostojnosti sudskog odgovora na organizovani kriminal, kroz odvraćajuću i dosljedniju politiku sankcionisanja.

„Potrebno je ograničiti upotrebu pregovora o priznanju krivice, koji, s obzirom na to da po prirodi vodi blažim kaznama, doprinosi revoltu građana kada su u pitanju izvršioci krivičnih djela iz domena organizovanog kriminala, ali i generalno manjem povjerenju građana u tužilaštvo“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, i pored određenog napretka u pogledu organizovanog kriminala, na šta je ukazala Evropska komisija u ovogodišnjem izvještaju za Crnu Goru, potrebno nastaviti sa povećanjem efikasnosti u tim istragama, i povećati kako ljudske, tako i tehničke kapacitete da bi se to i omogućilo.

Dodatno, smatraju u GA, potrebno je preispitati pravni i operativni pristup finansijskim istragama, pranju novca i oduzimanju imovine, kako bi se uskladili sa EU i međunarodnim standardima.

Iz te NVO su kazali da dodatno zabrinjava i to da je šesta godina od usvajanja Strategije za istraživanje ratnih zločina, a da su konkretni rezultati u tom dijelu izostali upravo zbog, kako su naveli, pasivnosti državnog tužilaštva.

„Još jednom podsjećamo na važnost efikasnog tužilaštva u crnogorskom društvu, samim tim i na potrebu još većih napora u pravcu ostvarivanja nezavisnosti tužilaštva i povećanju njegovog kapaciteta, što će nam u krajnjem trasirati put ka Evropskoj uniji“, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije