fbpx
NaslovnicaCrna GoraEuroskop startovao sa Žabljaka

Euroskop startovao sa Žabljaka

Podgorica, (MINA) – Ekološke nevladine organizacije (NVO) danas u podne u centru Žabljaka otpočele turneju Euroskop, čiji je cilj informisanje i animiranje građana da aktivno učestvuju u donošenju odluka koje se tiču poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene.

Kampanju organizuju Ozon, Breznica, Društvo mladih ekologa Nikšić, Sjeverna zemlja, Green Home i Centar za razvoj Durmitora.

Aktivisti su danas na Žabljaku dijelili edukativne materijale, skupljali potpise za e-peticiju Sačuvajmo Sinjajevinu, kako bi na djelu pokazali prava garantovana Arhuskom konvencijom, a u toku dana će obići nacionalni park Durmitor.

“Ideja Euroskopa je ukljućivanje građana u sve aktuelne projekte i planove jer oni zapravo najvažnija karika u odlučivanju, što donosioci odluka često zaboravljaju”, rekao je direktor Ozona, Aleksandar Perović.

Euroskop turneja sjutra će biti nastavlja u Pjevljima, gdje će na trgu 13. jul u Pljevljima biti organizovano javno dešavanje, sa akcentom na problem aerozagađenja, što je i bila tema ovogodišnjeg Svjetskog dana životne sredine.

NVO Ozon, Breznica, Društvo mladih ekologa Nikšić, Sjeverna zemlja, Grih Houm i Centar za razvoj Durmitora u narednih pet mjeseci organizovaće sedam javnih dešavanja sa ciljem boljeg informisanja građana o poglavlju 27.

Događaji će, pored Žabljaka i Pljevalja, biti organizovni na centralnim gradskim prostorima Podgorice, Nikšića, Berana, Rožaja i Ulcinja, kako bi građane upoznali o procesu pregovora u poglavlju 27, najkompleksnijem i finansijski najzahtjevnijem, segmentu evropskih integracija.


Predstavnici ekoloških NVO će, kako su kazali, kroz direktnu komunikaciju sa građanima i zainteresovanim institucijama razmatrati sve relevantne informacije vezane za poglavlje 27, aktuelni izvještaj o Crnoj Gori z aovu godinu, koji je prije nekoliko dana objavila Evropska komisija.

Navodi se da će razmatrati i izvještaj UNECSO o nacionalnom parku Durmitor, čije je objavljivanje najavljeno za 7. jun, lokalne ekološke planove i problem, dijeliti edukativno – informativne materijale, kako bi se javnost što je više moguće zainteresovala za praćenje procesa pregovora i relevantnih projekata koji se realizuju ili se planiraju.

“Tokom realizacije kampanje Euroskop predstavljaće se i mehanizmi učešća javnosti u procesu donošenja odluka iz oblasti životne sredine i klimatskim promjena, čime će se dati konkretan doprinos primjeni Arhuske konvencije u Crnoj Gori”, dodaje se u saopštenju.

Kampanju je podržao Fond za aktivno građanstvo, kroz projekat “De facto razvoj” koji je finansijski podržala Evropska unija.

Najčitanije