fbpx
NaslovnicaCrna GoraDijalog i edukacija mladih o demokratiji i identitetu

Dijalog i edukacija mladih o demokratiji i identitetu

Podgorica, (MINA) – Crnogorska panevropska unija (CPEI) uspješno je realizovala Regionalnu ljetnju školu mladih multidemenzionalnim aspektima demokratije i identitea – dijaloga i edukacije mladih u vrijeme pandemije, čije je cilj dijalog i edukacija mladih o demokratiji i identitetu.

Iz CPEU su kazali da je škola organizovana u okviru projekta koji su podržale Regionalne kancelarije za saradnju sa mladima (RYCO) i Evropske unije (EU).

Škola je, kako se navodi, održana u periodu od 10. do 15. juna u Baru, i okupila je 28 učesnika iz Albanije, Bosne i Herzegovine, Crne Gore i Srbije.

„Organizaciju škole podržale su i partnerske organizacije – Opservatorija za prava djece i mladih (Albanija), Panevropska unija Bosne i Hercegovine i Centar za spoljnu politiku (Srbija)“, kaže se u saopštenju.

Na otvaranju škole predsjednica CPEU Gordana Đurović, šef lokalne RYCO kancelarije Edin Koljenović i ambasadora Francuske KristijanaTimonije poručili su da je budućnost regiona u Evropskoj uniji.

„Na tom putu posebnu pažnju treba posvetiti dijalogu i edukaciji mladih ljudi iz regije, koji pripadaju različitim konfesijama i etničkim grupama, da bi se bolje razumjeli, prihvatili i podržali, na izazovnom putu integracija u Uniju“, poručeno je na otvaranju škole.

Iz CPEU su naveli da je cilj regionalne ljetnje škole bio da učesnici kroz dijalog, učenje, razmjenu znanja i iskustva bolje razumiju kompleksnost regiona Zapadnog Balkana i multidimenzionalne aspekte demokratije i identiteta.

„Kroz razmjenu dobre prakse mnogobroji predavači i aktivisti civilnog sektora iz istoimenih zemalja, podsticali su mlade da prevaziđu barijere u komunikaciji i saradnji sa pripadnicima druge religije i nacije, sa fokusom na kreativne i interaktivne radionice“, kaže se u saopštenju.

Iz CPEU su poručilI da je osnovni cilj regionalne koji je bio edukacija i učenje mladih o osnovnim vrijednostima demokratije i omogućavanje prostora za dijalog, kako bi u budućnosti bili spremni da mijenjaju region Zapadnog Balkana na bolje, postignut.

Učesnici su tokom trajanja škole imali priliku da uče i diskutuju o rastućem populizmu, demokratiji i identitetu, EU i njenim vrijednostima, ljudskim pravima, interkulturalnom dijalogu, religiji, bogatstvu različitih kultura, kao i medijskim slobodama i izazovima društvenih mreža.

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...