fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoCrna Gora otvorena za razmjenu iskustava u oblasti zaštićenih morskih područja

Crna Gora otvorena za razmjenu iskustava u oblasti zaštićenih morskih područja

Podgorica, (MINA) – Razmjena iskustava sa Grčkom u oblasti upravljanja zaštićenim morskim područjima važna je za Crnu Goru koja je na putu ka Evropskoj uniji (EU).

To je poručeno na sastanku grčkog ministra životne sredine i energetike Teodorosa Skilakakisa i ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimira Martinovića.

Sastanak je, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, održan u Atini, gdje će Martinović učestvovati na velikoj konferenciji o moru pod sloganom Our Ocean.

Martinović je rekao da Grčka, sa svojim iskustvima, može pomoći Crnoj Gori u oblasti efikasnijeg upravljanja zaštićenim područjima u moru i time doprinjeti očuvanju vrijednog biodiverziteta.

“Kao mediteranska zemlja i dio mediteranske zajednice koja sve više napora ulaže na polju zaštite mora, kako zbog naših dobrobiti tako i dobrobiti svih nas na planeti, veliko nam je zadovoljovoljstvo što imamo priliku da budemo dio ove važne konferencije”, rekao je Martinović.

Pozivajući se na obavezu postizanja cilja zaštite 30by30, ali i na potrebu zaštite svog bogatog biodiverziteta u moru, Martinović je podsjetio da je Crna Gora 2021. godine proglasila Platamune, Katič i Stari Ulcinj zaštićenim područjima, kao i da je sada u proceduri i zaštita područja Sopot i Dražin vrt.

“Na taj način Crna Gora pokazuje svoju spremnost da ide ka postizanju cilja od 30 odsto zaštite u dijelu Jadranskog mora, čime se pridružuje i ostalim državama u basenu Mediterana, posvećenih postizanju ovog ambicioznig cilja”, poručio je Martinović.

Skilakakis je govorio o razvoju projekta koji podrazumijeva elektronsko praćenje svih aktivnosti na moru i kontrolu ribolova, što bi, kako je istakao, bilo važno i za zaštitu morskog ekosistema Crne Gore.

On je poručio da je Grčka otvorena da podijeli svoja iskustva sa Crnom Gorom u oblasti zaštite životne sredine i da će svaku inicijativu ili zahtjev pažljivo razmotriti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...