fbpx
NaslovnicaCrna GoraBjeković: Status novinara mora se unapređivati u kontinuitetu

Bjeković: Status novinara mora se unapređivati u kontinuitetu

Podgorica, (MINA) – Slobodni i nezavisni mediji jedan su od ključnih preduslova za sprovođenje demokratije, ostvarivanje ljudskih prava i vladavine prava, zbog čega se status novinara mora unapređivati u kontinuitetu, poručio je ombudsman Siniša Bjeković.

On je, u čestitki povodom Dana novinara Crne Gore, naveo, podsjetio na važnu ulogu koju novinari imaju u društvu.

Bjeković je, kako je saopšteno iz institucije Zaštitnika, skrenuo pažnju da sa tim i dalje nijesu prilagođeni uslovi u kojima novinari rade, kao ni status u društvu generalno.

On je dodao da se nada da će se to promijeniti najavljenim izmjenama medijskih zakona.

Bjeković je naveo da su mediji od početka rada institucije Zaštitnika važni saveznici u rasvjetljavanju slučajeva kršenja ljudskih prava i sloboda.

“A, nažalost, i mi smo svjedoci brojnih problema i neprihvatjivih vrsti pritisaka kojima su pripadnici/ce ove profesije bili izloženi u prethodnom periodu”, dodao je Bjeković.

Kako je naveo, imajući u vidu sve probleme na koje godinama ukazuju strukovna udruženja, jasno je da u toj oblasti još nije postignut zadovoljavajući napredak u vezi sa unapređenjem radno-pravnog statusa i rasvjetljavanjem najtežih slučajeva napada, prvenstveno ubistva urednika lista “Dan” Duška Jovanovića.

“I dalje smo svjedoci prijetnji i napada kojima su novinari kao pojedinci, a nekada i redakcije, izloženi zbog svog rada”, dodao je Bjeković.

On je podsjetio da je nezadovoljstvo zbog načina izvještavanja potrebno izraziti isključivo kroz institucionalne forme prigovora i druge zakonske mogućnosti.

Sa druge strane, kako je kazao Bjeković, u digitalnom dobu u kom je teško kontrolisati onlajn sadržaje koji obiluju netačnim i tendencioznim informacijama, uključujući govor mržnje i druge nedozvoljene forme izražavanja, upravo etablirani mediji imaju odgovornost više da kredibilnim izvještavanjem sačuvaju i učvrste svoju poziciju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...