fbpx
NaslovnicaCrna GoraAdžić: Crnoj Gori deset miliona za unapređenje granične bezbjednosti

Adžić: Crnoj Gori deset miliona za unapređenje granične bezbjednosti

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je pouzdan partner Međunarodne organizacije za migracije (IOM), rekao je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i dodao da će država dobiti deset miliona za unapređenje granične bezbjednosti.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Adžić je danas razgovarao sa koordinatorkom IOM-a za Zapadni Balkan, Laurom Lungaroti i šefom misije IOM-a za Crnu Goru, Vladimirom Gjorgjievim.

“Saradnja MUP-a i IOM u prethodnom periodu bila je intenzivna i predstavlja dobar temelj za nastavak aktivnosti i postizanje još boljih rezultata u budućem periodu”, poručeno je sa sastanka.

Adžić je zahvalio na dosadašnjoj podršci na planu izgradnje institucionalnih kapaciteta u borbi protiv ilegalnih migracija, organizovanog i prekograničnog kriminala, čime se na direktan način doprinosi većem stepenu bezbjednosti u regionu Zapadnog Balkana, a i šire.

„Crna Gora je pokazala da je pouzdan partner, a sa ponosom možemo istaći da se u regionu izdvojila svojom solidarnošću i pružanjem utočišta za veliki broj lica iz Ukrajine, od kojih najveći broj ima privremenu zaštitu“, kazao je Adžić.

Posvećenost Crne Gore jačanju bezbjednosti, kako je dodao, vidljiva je sada i kroz prisustvo pripadnika Frontex-a na svim granicama.

Adžić je rekao da se time unapređuje rad granične policije i efikasnije rješavaju izazovi povezani sa ilegalnim migracijama.

Kako se navodi, Lungaroti je iskazala zadovoljstvo dosadašnjim napretkom Crne Gore u borbi protiv ilegalnih migracija i istakla da MUP i u narednom periodu može računati na podršku u realizaciji postojećih i novih inicijativa.

Ona je kazala da ima prostora za dalju pomoć Crnoj Gori, kroz značajna finansijska sredstva.

Lungroti je uvjerena da će se ta pomoć iskoristiti za dalje unapređenje kapaciteta, i da je ohrabruje dosadašnja otvorenost i kooperativnost crnogorskog MUP-a.
Iz MUP-a su rekli da projekat koji se trenutno sprovodi “Pružanje odgovora na mješovite migracijske tokove u regiji Zapadnog Balkana“, usmjeren je na poboljšanje smještajnih kapaciteta, opreme i rješavanje drugih izazova koji se tiču statusa migranata.

Dodaje se da je na sastanku zaključeno da Crna Gora ima jasan cilj, a to su sigurne i uređene migracije i zaštita ljudskih prava i sloboda svih migranata, bez obzira na status.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...