fbpx
NaslovnicaCrna GoraDPS: Kovač donio političku odluku po direktivi Beograda

DPS: Kovač donio političku odluku po direktivi Beograda

Podgorica, (MINA) – Odluka ministra pravde Marka Kovača da odbije zahtjev Kosova o izručenju srpskog državljanina Momčila Vukotića radi gonjenja za krivično djelo je politička i zasnovana je na tehničkom sprovođenju direktive iz Beograda, ocijenili su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

U toj partiji smatraju da odluka o neizručenju Vukotića, koji je uhapšen u septembru u Crnoj Gori i nalazi se u ekstradicionom pritvoru, ni pravno, ni politički nije dobra.

Kako su ukazali, Kovač je kao razlog za takvu odluku naveo kršenje člana tri Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, kao i sumnju da Vukotić može biti politički gonjen.

„Takvo pravno tumačenje ni u kom slučaju ne stoji, prije svega jer je sud razmatrao eventualnu povredu Evropske konvencije i donio odluku o izručenju Vukotića“, navodi se u saopštenju.

Iz DPS-a su dodali da je težina krivičnog djela drugi razlog zbog kojeg Kovač nije smio donijeti takvu odluku.

Oni su podsjetili da se Vukotić tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a da se ekstradicija može izvršiti između međusobno priznatih država, što je slučaj sa Crnom Gorom i Kosovom.

„Kada izrečeno uzmemo u obzir, a poznajući podaničku poziciju Vlade Crne Gore i njenih ministara, zaključak je da je Kovač donio političku odluku, zasnovanu na tehničkom sprovođenje direktive koju je dobio iz Beograda“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...