fbpx
NaslovnicaCrna GoraMladi se suočavaju sa velikim problemima

Mladi se suočavaju sa velikim problemima

Podgorica, (MINA) –Mladi u Crnoj Gori suočavaju se sa velikim problemima, koji su dominantno egzistencijalne prirode, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Generalni sekretar Foruma mladih SDP-a, Stefan Jelić, kazao je da zabrinjava neinventivnost i nezainteresovanost Vlade da pronađe adekvatno rješenje kako bi spriječili učestale migracije mladih.

“Nezainteresovanost Vlade i neusklađenost obrazovnog sistema sa potrebama tržišta predstavljaju glavne probleme koji indikativno potvrđuju da se obavljanje bilo kojeg posla u Crnoj Gori može smatrati luksuzom”, rekao je Jelić i dodao da Vlada mora proaktivnije da učestvuje u rješavanju tih problema.

Kako je naveo, iz godine u godinu, Vlada obećava da će podrška mladima biti snažnija, ali ta populacija, kao ni većina građana ne osjeća benefite ekonomskog rasta.

Država bi, smatra on, trebalo da aktivnije podstiče mlade na zapošljavanje i samozapošljavanje davanjem subvencija i povoljnih, beskamatnih kredita mladim preduzetnicima, kao i povećanjem informisanosti o slobodnim radnim mjestima.

Jelić je dodao da bi aktivnije podsticanje mladih moglo biti postignuto jednakim pristupom pri zapošljavanju, gdje će se birati najbolji, a ne, kako je naveo, partijski najpodobniji kadar, kao i rješavanjem stambenih pitanja mladim bračnim parovima.

Upitan da prokomentariše aktivizam mladih u Crnoj Gori, on je ocijenio da su oni apatični i nezainteresovani, a primarni interes za učešće u političkim procesima nije rad u opštem, društvenom interesu, već zadovoljenje ličnih potreba.

Jelić smatra da je politička kultura u Crnoj Gori na početnom, parohijalno podaničkom nivou, i da se zbog toga ne može očekivati da mladi percipiraju politiku kao rad u interesu društva i da u politiku ulaze kako bi pomogli zajednici u kojoj žive.

Na pitanje koji su glavni ciljevi SDP-a kada su u pitanju politike za mlade, on je odgovorio da je ta stranka od osnivanja bila veoma snažan partner mladima u Crnoj Gori i podsjetio da je Forum mladih te partije prije skoro devet godina, uz podršku poslanika te stranke, obezbijedio plaćeni pripravnički staž, koji je, kako je naveo, tadašnja Vlada namjeravala da ukine.

Kako je dodao, SDP je u partnerstvu sa socijaldemokratskim partijama iz regiona, u oktobru prošle godine, predstavila regionalnu populacionu politiku za mlade »Zaustavimo emigraciju mladih«.

U njoj su, kako je objasnio Jelić, sadržane mjere i prijedlozi sa ciljem zaustavljanja masovnih migracija mladih i u većini gradova aktivisti Foruma mladih su kroz razgovore sa građanima dobili dodatne inpute za unaprjeđenje dokumenta.

Upitan da li postoji rješenje za problem iseljavanja, koji je očigledan u Crnoj Gori, ali i na cijelom Balkanu, Jelić je odgovorio da bi cilj ravnomjernog regionalnog razvoja prvenstveno trebalo da bude smanjenje, odnosno ukidanje regionalnih razlika i stvaranje jednakih razvojnih šansi za svaku regiju.

“Situacija u Crnoj Gori je u potpunosti drugačija. Strategija regionalnog razvoja za period 2014-2020. godine, predstavlja mrtvo slovo na papiru”, naveo je Jelić i dodao da su visoka stopa nezaposlenosti, siromaštvo, odsustvo investicija, masovne migracije najveći problemi sa kojima se suočava veliki broj stanovnika sjeverne regije.

Najčitanije