fbpx
NaslovnicaCrna GoraDPS: Amfilohijev izborni proglas

DPS: Amfilohijev izborni proglas

Podgorica, (MINA) – Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije je, svojim najnovijim “proglasom” otvoreno i ciljno potvrdio da njegovo višegodišnje miješanje u politiku pred predstojeće izbore doživljava kulminaciju, ocijenjeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Amfilohije je u utorak kazao da Vlada nije istinski posvećena dijalogu i poozvao građane da izađu na izbore i da na njima glasaju za one „koji neće donositi i potvrđivati bezakone i anticrkvene zakone u njihovo ime“.

Iz DPS-a su kazali da da se radi o Amfilohijevom izbornom proglasu kojim je „otvoreno i ciljno potvrdio da njegovo višegodišnje miješanje u politiku pred predstojeće izbore doživljava kulminaciju, i da on i njegovi najbliži saradnici uvlače Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) u partijsku izbornu kampanju“.

„Da li kao nečiji izvršioci, ili je njihova autentična želja da prinesu Crnu Goru kao žrtvu na oltar srpstva, ili i jedno i drugo, svejedno je. Naredbom “vjernom narodu“ da izađu na izbore i instrukcijama za koga da ne glasaju, jasno je da Amfilohije šalje direktivu za koga da glasaju“, kaže se u reagovanju DPS-a.

Prema njihovim riječima, svako razumije da su politički favoriti Amfilohija oni koji Crnu Goru vide kao provinciju Srbije, razdržavljenu teritorijalnu oblast koja bi se u pogodnom trenutku, nacionalno prekomponovana i očišćena od Crnogoraca priključila “srpskim zemljama”.

„To je san i Amfilohija, i njegovog političkog nalogodavca u Crnoj Gori Andrije Mandića, ali i raznih falsifikatora istorije, koji su taj svoj “manifest” nedavno prezentirali u beogradskoj vladinoj Politici“, kazali su iz DPS-a.

Zato je, kako su naveli, svima jasno da litije nijesu nikad ni bile mirni protest protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

„One su od samog početka pokušaj mobilizacije naroda da na predstojećim izborima glasaju za one koji im nude “srpsku Podgoricu”, o kojoj u sevdahu javno peva i patrijarh srpski Irinej“, kaže se u reagovanju.

Navodi se da je Amfilohije, svojim višegodišnjim činjenjem, političkim govorima, favorizovanjem opozicije, okupljanjem opozicionih lidera, forsiranjem priče o „bratoubilaštvu”, uključivanjem sveštenstva u pobune protiv legitimne vlasti – pozicionirao SPC u Crnoj Gori kao parapolitičku organizaciju.

Kako su kazali iz DPS-a, ta partija i njen predsjedni, su samo stvari nazvali pravim imenom „i to ćemo i ubuduće raditi, bez obzira koliko je neprijatna činjenica da jedna vjerska organizacija sebe kompromituje svojim neskrivenim političkim ambicijama“.

Iz DPS-a su poručili da će svaki put isticati da znaju da ta stranka i njen predsjednik Milo Đukanović nijesu trn u oku Amfilohijevoj crkvi zbog nekog zakona, makar se on bavio i vjerskim zajednicama.

„Već zbog činjenice da smo na braniku koncepta Crne Gore, kao stabilne i sigurne države svih njenih građana u kojoj se pripadnici svih nacija i vjera osjećaju slobodno i ravnopravno“, dodaje se u reagovanju.

U takvoj Crnoj Gori, kako se navodi, nema mjesta nacionalnim prebrojavanjima i raznim nacionalističkim eksperimentima.

„Tu predstavu u našoj Crnoj Gori nećete gledati, bez obzira na režiju i scenografiju koju ste planirali“, zaključuje se u reagovanju DPS-a.

Najčitanije

uprava policije, saobraćaj

Za 24 sata 14 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 14 saobraćajnih...
Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Putevi suvi