fbpx
NaslovnicaCrna GoraDostavljeno skoro 1,8 hiljada zahtjeva bivših korisnica naknada za majke

Dostavljeno skoro 1,8 hiljada zahtjeva bivših korisnica naknada za majke

Podgorica, (MINA) – Centrima za socijalni rad, u prvoj sedmici podnošenja prijava, dostavljeno je ukupno 1.775 zahtjeva za obeštećenje bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Iz Ministarstva su kazali da je najviše zahtjeva dostavljeno Centru za socijalni rad Podgorica, opštinu u okviru Glavnog grada Golubovci i opštinu Tuzi, 449.

Navodi se da je Centru za socijalni rad za opštinu Bijelo Polje podnijeto 327 zahtjeva, centrima za opštine Berane, Andrijevicu i Petnjicu 204 i Danilovgrad 124.

Kako je saopšteno, ostali centri su bili na nivou od 96 do 44 zahtjeva.

“U prvoj sedmici je najmanje prijava stiglo Centru za socijalni rad za opštinu Herceg Novi, 44“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da je počela druga sedmica dostavljanja zahtjeva i da o broju pojedinačnih prijava zainteresovanima informacije pružaju centri.

Oni su podsjetili da je za dostavljanje zahtjeva, u skladu sa Zakonom o obeštećenju bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece, posljednji dan 9. mart ove godine.

“Ovim zakonom se uređuju uslovi i otkljanjaju posljedice nastale ukidanjem zakonskog prava na doživotnu naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su dodali da pravo na obeštećenje imaju korisnice mjesečne naknade po osnovu rođenja troje ili više djece, kojima je to pravo pripadalo od 1. januara 2016. do 30. juna 2017. godine u skladu sa Zakonom o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, ukoliko im je to pravo ukinuto.

Oni su pojasnili da bivše korisnice ostvaruju naknade u procentualnim iznosima od 70 i 40 odsto, u visini koja im je bila utvrđena kao korisnicima naknade po osnovu Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

“Pravo na obeštećenje prestaje ako korisnica tog prava zasnuje radni odnos, registruje se za obavljanje preduzetničke ili poljoprivredne djelatnosti, ili ostvari pravo na penziju u skladu sa zakonom”, kaže se u saopštenju.

Ističe se da su uz zahtjev, u kojem stranka navodi da aplicira za obeštećenje kao bivša korisnica naknade, potrebni dokaz o obustavi prava na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece koji po službenoj dužnosti obezbjeđuju centri, ukoliko se ne priloži uz zahtjev.

“Dokaz da nije korisnica penzije obezbjeđuju centri za socijalni rad, osim za korisnice penzije koje dostavljaju dokaz od Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) da su podnijele zahtjev za obustavu penzije zaključno sa 31. martom ove godine”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da centri obezbjeđuju dokaz da nije obveznik osiguranja od Uprave prihoda i carina.

Oni su naveli da se za sva pitanja i nedoumice potencijalne korisnice mogu obratiti nadležnim centrima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

PMF i Dom iz Nikšića u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Ekipe Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) i Studentskog doma iz Nikšića plasirali su...