fbpx
NaslovnicaCrna GoraDodik dostavio Mandiću sporazum o specijalnim odnosima sa Crnom Gorom

Dodik dostavio Mandiću sporazum o specijalnim odnosima sa Crnom Gorom

Podgorica, (MINA) – Republika Srpska (RS) ima pravo na specijalne odnose sa susjedima, i želi da ih uspostavi sa Crnom Gorom, kazao je predsjednik tog bosanskohercegovačkog entiteta Milorad Dodik nakon sastanka sa predsjednikom crnogorskog parlamenta Andrijom Mandićem.

Dodik je, na konferenciji za novinare, kazao da je Mandiću dostavio predlog sporazuma o specijalnim vezama i da smatra da ne postoji razlog da ga Crna Gora ne prihvati.

„Zato sam donio i predložio taj sporazum predsjedniku Mandiću i očekujem da ćemo dobiti pozitivan odgovor. To nije ništa protiv Bosne i Hercegovine (BiH), već za dobru saradnju u oblastima privrede, ekonomije, obrazovanja, kulture, sporta nauke“, pojasnio je Dodik.

On je rekao da će nekima u Sarajevu to smetati.

“Vjerujem da će u Sarajevu biti onih koji će galamiti na nešto ovako, ali je to formalizovano, dozvoljeno i predviđeno Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom. Crna Gora je trebalo to ranije da uradi“, kazao je Dodik i dodao da je sporazum bio ponuđen i ranije.

Dodik je rekao da je sa Mandićem dogovorio da se, po pitanju Bilećkog jezera, održi sastanak u Trebinju, na kojem će učestvovati ministri energetike i direktori elektroprivreda, gdje bi to pitanje konačno stavili na dnevni red.

On je kazao da je RS opredijeljena putu ka Evropskoj uniji (EU) kroz BiH i da očekuju status pregovarača, kao i da RS nije remetilački faktor.

Dodik je rekao da je u Crnu Goru došao da podrži Mandića i njegovu političku strukturu.

„Ja sam ovdje da podržim srpsku zajednicu. Svima želim sve najbolje, ali moja obaveza je da se borim za ravnopravni status srpskog naroda gdje god se nalazi“, kazao je Dodik.

On je rekao da je u Crnoj Gori dugo godina bila zapostavljena “ta srpska politika”.

Dodik je ocijenio da, kroz učešće Mandića u vlasti, treba da se rehabilituje pozicija srpske zajednice.

„Kao što mi uvažavamo crnogorsku zajednicu u RS, kojoj smo omogućili da kroz lokalne zajednice učestvuje u strukturama vlasti, tako očekujemo da i srspka nacionalna zajednica kroz politički odraz i partije bude adekvatno zastupljenja i borićemo se za to“, naveo je Dodik.

On je kazao da vjeruju da u Crnoj Gori može biti izgrađeno prihvatljivije društvo u kojem će Srbi „konačno imati slobodu“.

Dodik je rekao da nije zadovoljan što je ranija vlast u Crnoj Gori priznala Kosovo protiv, kako je naveo, interesa Srba i Srbije.

On je rekao da u RS smatraju da je razvoj ekonomskih odnosa sa Crnom Gorom jedan od važnih prioriteta tog entiteta.

Dodik je naveo da će ove sedmice potpisati ugovor u Banja Luci sa jednom kineskom kompanijom koja će završiti rekonstrukciju puta Foča – Šćepan polje, čime će riješiti dugogodišnjo pitanje.

Kako je rekao, ako bilo ko iz Crne Gore koristi BiH da omalovaži RS, “kao što je to raniji crnogorski predsjednik Milo Đukanović pokušao dolaskom u Sarajevo, srpska nacionalna zajednica će to onemogućiti”.

„Smatramo da smo sada došli u poziciju preko Mandića da možemo da širimo najbolje moguće odnose i želimo da ih razvijamo na najbolji mogući način“, naveo je Dodik.

Govoreći o projektu “Buk Bijela”, Dodik je kazao da bi trebalo da Crna Gora zaustavi ponašanje u smjeru sprečavanja izgradnje te hidroelektrane.

“Ranije smo imali tkaozvani projekat Velika Buk Bijela, koji smo zbog Crne Gore redukovali i on ne potapa vode u Crnoj Gori”, rekao je Dodik.

Kako je kazao, RS želi da nastavi taj projekat u saradnji sa Srbijom.

“Suočavamo se sa nekim zastojima koja dolaze od nekih tijela iz Crne Gore koja na međunarodnom nivou pokušavaju da zaustave taj projekat”, rekao je Dodik.

On je dodao da je, ukoliko postoji interes Crne Gore da se vrati u projekat velika Buk Bijela, spreman da to prihvati.

“Mi nudimo Crnoj Gori da se ukljiči u mega projekat. Ako neće, nek nas ne blokiraju da dalje radimo”, naveo je Dodik.

Mandić je istakao da je sporazum koji mu je danas predstavio Dodik, u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

“Mislim da je ta ponuda Crnoj Gori sa zakašnjenjem iskazana. Ja ću sa koalicionim partnerima iz parlamentarne većine, a svakako ću otvoriti dijalog i sa opozicijom, da im predočim ono što je predloženo sporazumom”, rekao je Mandić.

On je rekao da su Nova srpska demokratije (NSD) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sestrinske stranke, koje godinama zajedno rade, jer su i jedna i druga srpske partije, koje podržava srpski narod u RS i Crnoj Gori.

Mandić je istakao da Crna Gora poštuje BiH kao državu, kao i RS koja je zajedno sa Federacijom stvorila BiH.

„Mir je u ravnopravnosti i dogovoru, a ne u rušenju Dejtona. Tako da sam te poruke mira, pomirenja i zajedništva, kao i poruke saradnje Crne Gore sa BiH i sa RS, prenio Dodiku“, kazao je Mandić.

On je rekao da vjeruje da će Crna Gora biti prva država koja će se priključiti Evropskoj uniji (EU).

„Prva država i entitet koji nas sreta na tom zapadnom putu upravo su RS i BiH, oni su naše prve komšije i prve zapadne adrese sa kojima treba da ostvarimo dodir želeći da postanemo dio EU“, naveo je Mandić.

Kako je kazao, spreman je da na isti način, kao danas sa Dodikom, razgovara sa svim političarima iz regiona.

„Ako nemate dobre odnose sa susjedima, kao nemate istančan osjećaj i za potrebe susjeda, onda nešto nije u redu sa vašom politikom“, istakao je Mandić.

On je kazao da posjeta Dodika Crnoj Gori nema veze sa obilježavanjem godišnjice zločina u Štrpcima.

Mandić je istakao da nijesu ni znali da se datum posjete poklapa sa obilježavanjem godišnjice tog zločina.

„Svaki zločin osuđujemo, posebno u Štrpcima, koji je jedan od najodvratnijih zločina“, rekao je Mandić.

Dodik je, govoreći o zločinu u Štrpcima, rekao da vjeruje da će svi počinioci tog zločina biti privedeni pravdi.

„Nijesam imao namjeru da ikoga isprovociram. Mene zabavlja prilika da ljudi iskažu svoj stav, to je dokaz demokratičnosti, ali sam ja imao problem da im na galamu i uvrede odgovorim“, rekao je Dodik.

Upitan zašto se nije sastao sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom Milojkom Spajićem, Dodik je kazao da ima pravo na svoje stavove, ali da nema pravo da bilo šta izbjegne što može biti na korist Crnoj Gori i RS.

“Nijesam komunicirao sa Milatovićem i Spajićem, ako dođe do interesa da se sastanemo ja neću izbjegavati”, rekao je Dodik.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Radulović: Radimo puteve u svakom kraju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Plav će do kraja avgusta dobiti rekonstruisanu raskrsnicu vrijednu 300 hiljada...
Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Putevi suvi