fbpx
NaslovnicaCrna GoraDnevni kovid centar počinje da radi u ponedjeljak

Dnevni kovid centar počinje da radi u ponedjeljak

Podgorica, (MINA) – Dnevni kovid centar, u kojem će pacijenti sa blagom i umjerenom kliničkom slikom dobijati prepisanu dvokratnu i jednokratnu terapiju, biće otvoren od ponedjeljka, saopšteno je iz podgoričkog Doma zdravlja (DZPG).

Iz te zdravstvene ustanove kazali su da se Dnevni kovid centar nalazi u Muzičkom centru, dok je vakcinalni punkt izmješten u VMC.

Kako su naveli, uprava DZPG dnevno prati i analizira epidemiološke prilike u Glavnom gradu.

“U koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja, Kliničkim centrom i Institutom za javno zdravlje, a zbog povećanja broja oboljelih, odlučeno je da jedan broj pacijenata, pod strogo kontrolisanim uslovima kretanja, mora primati terapiju u Dnevnom kovid centru”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, procijenjeno je da se u skladu sa kliničkom slikom tokom liječenja na licu mjesta mora raditi i dio dijagnostičkih procedura i laboratorijskih analiza.

“Razlog je, prije svega, u pružanju najbolje zdravstvene zaštite onima koji imaju blažu epidemiološku sliku i njihovo potpuno izlječenje”, kazali su iz DZPG.

Kako su rekli, oboljele će tokom primanja terapije nadzirati ljekari, specijalisti iz različitih oblasti, kada se procijeni da je i to nužno.

“Briga o zdravlju onih koji se opuste zbog blagih simptoma sada je imperativ, jer nepoštovanje smjernica predviđenih za samoizolaciju kasnije može pruzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme i kod pacijenta i u njihovom porodičnom okruženju”, kaže se u saopštenju.

Iz DZPG rekli su da će tom reorganizacijom rasteretiti Jedinicu za patronažu, koja dnevno obavi i po 700 kućnih posjeta.

Taj ritam je, kako su kazali, nemoguće održati u ovim uslovima, a da ne trpi kvalitet zdravstvene usluge.

Iz DZPG istakli su da se to nipošto ne smije dozvoliti.

“Dvokratna terapija u Dnevnom kovid centru će se davati u terminima: jutarnja – od sedam do deset i večernja – od 17 do 20 sati”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će se jednokratna terapija davati od deset do 17 sati.

“Za sve eventualne nejasnoće na raspolaganju pacijentima je naš Call centar, kao i ljekari i tehničari patronaže koji prate zdravstveno stanje pacijenata”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...