fbpx
NaslovnicaCrna GoraDIK će donijeti obavezujuće epidemiološko uputstvo

DIK će donijeti obavezujuće epidemiološko uputstvo

Podgorica, (MINA) – Državna izborna komisija (DIK) donijeće obavezujuće epidemiološko uputstvo, na osnovu dokumenta čiju je radnu verziju pripremila novoformirana radna grupa za pripremu izbora u uslovima epidemije koronavirusa i uporednih iskustava sa nedavno održanih izbora u drugim državama.

To je saopšteno nakon današnje proširene sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore, kojemu su prisustvovali predstavnici Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), DIK-a i Agencije za sprječavanje korupcije.

Sastanku su prisustvovale i nevladine organizacije koje se bave izbornim procesom – CDT, CEDEM, CEMI i Građanska alijansa.

Na proširenom Kolegijumu, kojim je predsjedavao Ivan Brajović, razgovarano je o realizaciji predstojećih izbora, u uslovima zdravstvene opasnosti.

“Članovi NKT-a, na čelu sa predsjednikom ovog tijela Milutinom Simovićem, upoznali su poslanike sa radom nadležnih institucija u pripremi što sigurnijih epidemioloških pretpostavki za sprovođenje izbornih aktivnosti”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su učesnici Kolegijuma razgovarali i o pripremi Uputstva za bezbjedno održavanje izbora 2020. godine.

Kako se ističe, riječ je o dokumentu čija je radna verzija pripremljena na osnovu zajedničkog rada novoformirane radne grupe za pripremu izbora u uslovima epidemije koronavirusa i uporednih iskustava sa nedavno održanih izbora u drugim državama.

“Na osnovu ovih smjernica, DIK će donijeti obavezujuće epidemiološko uputstvo”, kaže se u saopštenju i naglašava da je priprema ovog dokumenta rađena uz ključnu ulogu i preporuke Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović je kazao da se “od martovske parole da je zdravlje najvažnije, danas došlo do toga da su izbori najvažniji”.

“Čini se da dio nadležnih institucija i poslanika vlasti traži alibi da se nastavi izborni proces. Ja sam tražio da se razmotri mogućnost odlaganja”, kazao je Damjanović novinarima, prenosi portal Vijesti.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević rekao je da odgovor na pitanje da li će politička kampanja uticati na širenje zaraze i ko će odgovarati ako se to desi danas nijesu dobili.

“Rekao sam, odgovor na ovo pitanje ne treba da daju političari nego struka, ali ga, makar sam tako razumio, nijesmo dobili danas”, kazao je Konjević.

Sjednica Kolegijuma Skupštine bila je zatvorena za javnost.

Najčitanije