fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐeljošaj: O Albancima odlučuju samo Albanci

Đeljošaj: O Albancima odlučuju samo Albanci

Podgorica, (MINA) – Albanci u Crnoj Gori ne žele i ne mogu biti samo ukras na bilo čijoj kruni, koji bi „dokazao“ proevropsku ustrojenost neke većine, kazao je nosilac Albanske liste Nik Đeljošaj.

“O Albancima odlučuju samo Albanci, odnosno njihovi predstavnici iz albanskih partija”, poručio je Đeljošaj.

Na pitanje da li će prihvatiti ponudu da uđu u vlast sa novom većinom, Đeljošaj je odgovorio da službenog poziva za ulazak u vlast još nema.

“U svakom slučaju, ne želimo i ne možemo biti samo ukras na nečijoj (čijoj god!) kruni, koji bi „dokazao“ proevropsku ustrojenost neke većine”, kazao je Đeljošaj agenciji MINA.

On je rekao da misli da ni njihovi glasači ne bi bili previše zadovoljni jednom takvom odlukom.

“Ipak, ako dosadašnja opozicija sklopi dogovor i dobijemo poziv, odluku će donijeti cijela koalicija”, naveo je Đeljošaj i dodao da se odluka neće morati čekati u nedogled.

On je naglasio da Albanci žele dobre odnose sa svim nacionalnostima u Crnoj Gori, da ljude dijele na ljude i neljude, ali, kako je naveo, političke principe imaju zakovane takve, da oko njih nema kompromisa.

Prema njegovim riječima, sve što se dešava posljednjih dana, u vidu slavlja pobjede, “za njih nije uopšte privlačno”.

“Ako se po jutru dan poznaje, ne vidim previše dobrog, prije svega, za manjine u Crnoj Gori”, smatra Đeljošaj.

On je kazao da se sve vidi na djelima, tek kada je neko vlast.

Đeljošaj je naveo da je 1996. godine bilo nezamislivo da albanske partije budu dio vlasti sa tada jedinstvenom Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Međutim, kako je rekao, nakon promjena u DPS-u 1997. godine, sve albanske partije su bili u vladi.

On je dodao da su u prethodnom mandatu bili dio vlasti i da su realizovali neke važne projekte.

“Tako da ćemo prvo ćemo sjesti sa dosadašnjim partnerima, jer želimo pošteno i korektno sa svima da radimo”, naveo je Đeljošaj.

Prema njegovim riječima, nije im u tradiciji da odmah iskoče sa broda i okrenu leđa.

“Kada bih tako postupio ne bi bilo pošteno, a ovo mi je važnije za mene i moj narod pa sve ostalo”, poručio je Đeljošaj.

Upitan da li će sa ostalim manjinskim partijama razgovarati o ponudi ulaska u vlast, Đeljošaj je rekao da će sa Bošnjačkom strankom vjerovatno razgovarati o budućim koracima djelovanja.

“Manjine u Crnoj Gori veoma su blizu jedna drugoj. Na žalost, ostali smo samo sa bošnjačkom manjinom u parlamentu, bez Hrvata”, kazao je Đeljošaj.

On je, govoreći o rezultatu nedavnih izbora, rekao da su za Albance ovi izbori bili uspješniji od onih 2016. godine.

“Za jedan je povećan broj mandata, umjesto dosadašnjeg jednog poslanika, mi ćemo biti predstavljeni sa dva, dostigli smo i puno veći broj glasova, a i po „širini“ – na terenu smo bolji. Naši poslanici sada imaju veću podršku cijelog naroda”, naveo je Đeljošaj.

On smatra da je za građane vidljiv primjer hrvatske manjine, koji su u ovom mandatu ostali bez svog autentičnog predstavnika.

“Dakle, naše zalaganje za garantovane mandate za manjine je i ovog puta dokaz da smo bili u pravu”, kazao je Đeljošaj.

On je rekao da sintagma „građanske partije“ nije ni približno “onome što se pokušavalo prodavati crnogorskoj javnosti”.

Đeljošaj je kazao da se u cijelom demokratskom svijetu partije dijele po ideologiji, od krajnje desnih, preko centra do krajnje lijevih.

“Ovdje ni ta podjela nekako ne dolazi u obzir. Najavljuju vladu ekstremno desne (klerikalno-nacionalističke) stranke sa strankama, koje su „građanske orijentacije“. U svakom slučaju, ako bude nova vlast, smjena vlasti na izborima ogledalo je demokratske zrelosti svakog društva.”, naveo je Đeljošaj.

Prema njegovim riječima, ako se realizuje najavljeno, ostaje da se vidi sa kakvom vlašću će se mijenjati ova zaista dugovječnu vlast, a u kojoj su Albanci od 1997. godine.

Na pitanje da li očekuje promjene u spoljnoj politici, Đeljošaj je odgovorio da, ako je suditi po dosadašnjem djelovanju i priči glavnog aktera dosadašnje opozicije, prije svega, poslanika Demokratskog fronta (DF), koji čine okosnicu buduće najavljene većine sa 27 mandata, teško je povjerovati da će spoljna politika ostati ista.

“Moram istaći da oko spoljnopolitičke orijentacije mi kao Albanci smo se najviše slagali sa dosadašnjom većinom”, kazao je Đeljošaj.

On je kazao da su Albanci najproevropskiji narod na Balkanu, a evropske i evroatlantske integracije vide kao najsigurniji put ka njihovoj budućnosti.

Đeljošaj je rekao da su za Albance dobrosusjedski odnosi sa državama regiona značajni.

“Ali, po onome što se do sada govorilo od lidera dosadašnje opozicije, poslanika DF-a, ne čeka nas najsvjetlija strana one spoljne politike za kakvu se mi zalažemo”, smatra Đeljošaj.

On je rekao da ne želi da prejudicira stvari.

“Znam da kada si opozicija možeš da koristiš sve mehanizme i nemaš odgovornost, kada si vlast preuzimaš odgovornost i nema puno riječi, nego djela! Svaka promjena kursa, ili odustajanje od započetog za Albance je neprihvaljiva”, poručio je Đeljošaj.

Najčitanije