fbpx
NaslovnicaCrna GoraDelegacije UK, SAD i Crne Gore obilježile Dan sjećanja

Delegacije UK, SAD i Crne Gore obilježile Dan sjećanja

Podgorica, (MINA) – Evropski i američki saveznici nikada neće ustuknuti u odbrani zajedničkog cilja, a to je Evropa koja je jedinstvena, slobodna i u kojoj vlada mir, poručio je otpravnik poslova u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, Kris Karber.

Iz Britanske ambasade u Crnoj Gori naveli su da je danas u Podgorici, povodom 11. novembra, obilježen Dan sjećanja.

Kako su kazali, delegacije Ujedinjenog Kraljevstva, Crne Gore i SAD-a položile su vijence na spomenik koji je u Tološima podignut 2009. godine u ime stradalih avionskih posada Saveznika koje su dale život za slobodu u periodu od 1939. do 1945. godine.

„Priznanja žrtvovanja veterana naših zemalja podsjećaju nas na to da Crna Gora, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD snažno dijele vrijednosti slobode i nezavisnosti“, rekao je Karber.

On je poručio da, zarad sjećanja na njih i budućnosti, evropski i američki saveznici nikada neće ustuknuti u odbrani zajedničkog cilja.

„A to je Evropa koja je jedinstvena, slobodna i u kojoj vlada mir“, istakao je Karber.

Britanska ambasadorka u Podgorici Karen Madoks rekla je da skup 11. novembra ima za cilj „da se sjetimo, kao što to svake godine radimo u Ujedinjenom Kraljevstvu, onih koji su dali svoje živote boreći se za mir i slobodu“.

Ona je podsjetila da je spomenik posvećen američkim i britanskim vazduhoplovnim snagama koji su poginuli s ciljem mira i slobode tokom Drugog svjetskog rata.

„Na današnji dan, takođe se sjećamo našeg naroda i saveznika koji nastavljaju da se bore za mir i slobodu i danas, uključujući prijatelje iz Ukrajine. Sjećamo se kako bi buduće generacije zapamtile i razumjele zbog čega je važno boriti se za mir“, dodala je Medoks.

Rukovodilac radom Ministarstva odbrane, Filip Adžić, istakao je da mu je čast biti na tom mjestu u danu posvećenom razmišljanju i sjećanju na žrtve koje su za slobodu podnijeli saveznički piloti.

Dan sjećanja 1
foto: Britanska ambasada

On je kazao da je važno sa pijetetom se sjećati i stotina hiljada civila koji su nevini dali živote, kao i vojnika koji su se herojski borili u bitkama za odbranu i slobodu svojih domovina u I svjetskom ratu od 1914. do 1918.

„Crna Gora, kao saveznička zemlja, uvijek je bila posvećena odbrani slobode koju uživamo danas“, poručio je Adžić.

Kako je naglasio, imajući u vidu globalno bezbjednosno okruženje, više nego ikad je neophodno učiti na lekcijama iz istorije i zajednički raditi na očuvanju svjetskog mira i stabilnosti.

„Na Dan sjećanja, naše misli posvećene su ogromnoj cijeni rata i danku koji uzima, ne samo onima koji su pali za slobodu, već i onima koji su joj služili”, kazao je Adžić.

Delegaciju Ujedinjenog Kraljevstva predvodili su Medoks, vojni ataše Timoti Vajt Bojkot i zamjenik vojnog atašea Imran Ahsan.

Na čelu delegacije Crne Gore bili su Adžić, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Krsto Perović i zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Željko Radulović, dok je na čelu delegacije SAD-a bio Karber uz vojnog atašea Alan Griskeviča.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...