fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrnogorski stručnjaci za oduzimanje imovinske koristi pridružiće se regionalnoj mreži

Crnogorski stručnjaci za oduzimanje imovinske koristi pridružiće se regionalnoj mreži

Podgorica, (MINA) – Crnogorski stručnjaci za oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom pridružiće se regionalnoj mreži stručnjaka za tu oblast (AR Mreža), kazao je specijalni državni tužilac za organizovani kriminal i nacionalni koordinator regionalnog projekta AIRE centra i Regionalne antikorupcijske inicijative, Miloš Šoškić.

Kako je saopšteno iz AIRE centra, Šoškić je danas potvrdio informacije o uspostavljanju AR Mreže, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

„Šoškić je potvrdio da će se toj mreži pridružiti istaknuti nosioci pravosudnih funkcija i stručnjaci za oduzimanje imovinske koristi u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

On je naveo da sudije, tužioci i stručnjaci za tu oblast snažno podržavaju uspostavljanje AR Mreže, kao ključnog mehanizma za unapređenje regionalne saradnje u oduzimanju imovinske koristi.

„Takođe, razvili smo i online platformu za razmjenu podataka. Članovi Mreže će preko nje imati pristup relevantnom zakonodavstvu, jurisprudenciji, smjernicama i najboljoj praksi“, rekao je Šoškić.

On je kazao da se ideja o formiranju AR Mreže izrodila tokom projektnih aktivnosti AIRE centra i RAI u regionu i da je naišla na široku podršku sudija, tužilaca i stručnjaka koji su učestvovali u tim aktivnostima.

Šoškić je dodao da se nada da će Mreža obezbijediti dugoročni okvir za saradnju, koji će nadživjeti projektne aktivnosti u okviru kojih trenutno djeluju.

AIRE centar i RAI će, kako je kazao, nastaviti da podržavaju i usmjeravaju razvoj inicijative sve dok se u potpunosti ne uspostavi taj resurs koji olakšava regionalne korake u oduzimanju imovinske koristi i međunarodnu saradnju.

Šoškić je dodao da će AR Mreža u odgovoru na potrebu za unapređenjem djelotvornosti oduzimanja imovinske koristi nastojati da okuplja stručnjake iz cijelog regiona i njihove međunarodne kolege.

„Kako bi olakšala razmjenu znanja i dobrih praksi među pojedincima, institucijama i jurisdikcijama, kao i da sprovodi ili doprinosi istraživanjima o trendovima u oduzimanju imovinske koristi, novinama u toj oblasti i propustima u primjeni zakona“, rekao je Šoškić.

On je istakao da Mreža treba da osigura da praktičari koji učestvuju u postupcima oduzimanja imovinske koristi imaju prilike da se izjašnjavaju o predloženom zakonodavstvu.

„I da doprinesemo jačanju svijesti javnosti i njenog povjerenja u napore usmjerene na suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije primjenom mjera oduzimanja imovinske koristi“, dodao je Šoškić.

U saopštenju AIRE centra navodi se da je oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u Crnoj Gori uređeno sistemskim zakonima, konkretno Krivičnim zakonikom i Zakonom o krivičnom postupku iz 2018. godine, kao i Zakonom o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću iz 2015, lex specialis-om kojim se uređuje prošireno oduzimanje imovinske koristi.

Kako se navodi, djelotvorna primjena tih propisa u borbi protiv kriminala nemoguća je bez regionalne saradnje.

Šoškić je kazao da takve borbe nema bez sistema za trajno oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom.

U regionu, kako je naveo, ne postoje jezičke barijere.

“Iz tih razloga, mi putem projekta nastojimo ne samo da uspostavimo saradnju, već i da dijelimo iskustva i djelotvorno identifikujemo imovinu pribavljenu krivičnom aktivnošću, a potom i da u postupku koji slijedi dovedemo do njenog trajnog oduzimanja“, rekao je Šoškić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...