fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora pokazala da je država vladavine prava

Crna Gora pokazala da je država vladavine prava

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je poslala poruku da je ozbiljna i država vladavine prava i da neće kalkulisati sa onim što je zaštita prava i interesa građana, kazao je poslanik Demokrata Momo Koprivica.

On je na konferenciji za novinare Demokratske Crne Gore rekao da je država obezbijedila osnovno poštovanje ljudskih prava i pravo na slobodu vjeroispovijesti.

“I time ostvarila jednu od svojih državno-pravnih funkcija, a to je zaštita reda, mira i poretka, koja ne počiva ni na samovolji ni na ultimatumima, već na vladavini prava”, naveo je Koprivica.

On je rekao da je Crna Gora dokazala da je jača od bilo kog pojedinca ili lica koji su, kako je kazao, pokušali da izvrše puč i na taj način suspenduju volju građana i ono što predstavlja pravni poredak.

Koprivica je naveo da to ni njima nije prošlo, niti će proći nikom drugom.

“Crna Gora je poslala poruku da je ozbiljna država, da je država vladavine prava i da neće kalkulisati sa onim što je zaštita prava i interesa građana”, poručio je on.

Koprivica je u ime Demokrata čestitao policiji na, kako je rekao, sjajnoj akciji u kojoj skoro niko nije povrijeđen.

On je pozvao sve društvene aktere na razum i mir i poštovanje osnovnih ljudskih prava i, prije svega, prava na slobodu vjeroispovijesti.

Koprivica je rekao da su Demokrate, kao politička partija, dale punu političku podršku i iskazali spremnost da založe političku odgovornost za uspjeh akcija Vlade i policije.

“Moram reći da su Vlada i premijer dali maksimalan doprinos u sprovođenju prava i zaštite državno-pravnog poretka. Vlada je pokazala odlučnost i da je stabilan garant pravnog poretka i zaštite prava građana”, rekao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, pučisti su pokušali da suspenduju volju građana i ono što je pravni poredak Crne Gore.

On je kazao da su sinoćnjim saopštenjem jasno stavili do znanja da se ustoličenje kao čin ostvarivanja slobode vjeroispovijesti mora obaviti na Cetinju ili će, kako je rekao, bezbjednosni organi morati da snose odgovornost i do razrješenja.

“Crna Gora je jutros kao nikada ranije bila suočena sa nepostojećom dilemom koju je nametnuo bivši režim, koji želi da zaštiti svoje bogatstvo”, rekao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je bila suočena sa pitanjem “ili Demokratska partija socijalista (DPS) ili Crna Gora”.

“To je nepostojeće pitanje. Ubjedljiva većina pokazala je da je zanima samo Crna Gora kao država vladavine prava”, ocijenio je Koprivica.

On je kazao da je važno istaći da policija nije zabranila protestni skup DPS-a na Cetinju.

“Ali je DPS odlučio da izvrši napad na ustavni poredak Crne Gore i pokušao da suspenduje zakone, čak i da napada policiju, upotrebljava molotovljeve koktele i da čini nešto što su klasične terorističke akcije”, kazao je Koprivica.

On je naveo da će Demokrate uvijek insistirati na pravu na miran, demokratski protest.

“Ali je sasvim drugo da se suspenduje pravo i ustavni poredak, to ne postoji niti u jednoj uređenoj državi. Niko ne smije imati pravo na sve i pravo na odriješene ruke, uključujući pravo da sprovodi terorističke akcije i suspenduje ustavno-pravni poredak države”, rekao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, kriminalna klika pokušala je nasilno da spriječi vjerski obred Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) i “time drži cijelo društvo kao taoce”.

On je kazao da se, za razliku od nekih aktera na političkoj sceni, nikad nijesu zalagali da se ustoličenje izmjesti sa Cetinja.

“Uvijek smo smatrali da se to mora obaviti u Cetinsjkom manastiru, kao u drevnom sjedištu MCP”, rekao je Koprivica, dodajući da je ometanje vršenja vjerskog djela krivično djelo.

“Onaj koji je imao tu dilemu i ko je pokušao da suspenduje pravo na slobodu vjeroispovijesti nije činio ništa što je dobro, niti je činio nešto što dopronosi miru”, kazao je Koprivica.

On je rekao da žali što pojedini građani ne vide da su izmanipulisani.

“Da ovo nije borba za državu, kako im serviraju (Veselin) Veljović i DPS, već da je cijela priča pokušaj nasilne suspenzije Ustava kako bi se zaštitile naslage kriminalom stečenog kapitala bivšeg režima”, kazao je Koprivica.

On je naveo da je poruka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića poruka “onog kojeg je vrijeme pregazilo”.

“To je poruka onog koji se nalazi na nizbrdici, političkom zalasku i u političkoj groznici završnog perioda”, rekao je Koprivica.

Koprivica je kazao da se od Đukanovića ništa drugo nije moglo očekivati “nakon tri velika poraza – na izborima prošle godine, usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti i nakon poraza njegovih pučista”.

Na pitanje da li se jutrošnje probijanje policijskog kordona može posmatrati kao pokušaj državnog udara jer su u njemu učestvovali Veljović i poslanici DPS-a, Koprivica je odgovorio potvrdno.

“Ako imam u vidu da, prema definiciji, u državnom udaru učestvuju i pojedini djelovi vlasti, imamo jasan zaključak da se radi o pokušaju državnog udara”, rekao je Koprivica.

“Zamislite službeno lice koje napada drugo službeno lice, koje poziva na bunt i na odbijanje naređenja poziva druga službena lica”, kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, to govori ne samo o tome da je “Veljović počinilac krivičnih djela, nego i o tome da nikakvu etiku nije imao kao direktor policije”.

“Jer je pokazao da nema etiku profesionalno, već samo svoj lični interes ili tuđi, koji je spreman da realizuje po cijenu klasičnog bezakonja”, zaključio je Koprivica.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Uprava policije, budva, silovanje

Uhapšen osumnjičeni za silovanje

Podgorica, (MINA) – Službenici budvanske policije uhapsili su M.J. (21) iz Bijelog Polja osumnjičenog...