fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora najviše napredovala na putu ka EU

Crna Gora najviše napredovala na putu ka EU

Podgorica, (MINA) – Crna Gora može da postane naredna članica Evropske unije (EU), imajući u vidu da je najviše napredovala i da su reforme iz evropske agende apsolutni prioritet Vlade.

To je saopšteno na sastanku u Helsinkiju crnogorskog ministra vanjskih Filipa Ivanovića sa finskom koleginicom Elinom Valtonen.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) rekli su da su sagovornici ocijenili da su odnosi dvije zemlje veoma dobri i prijateljski, a poseban podsticaj bilateralnom političkom dijalogu, od aprila prošle godine, dalo je savezništvo u NATO-u.

Na toj liniji, kako se navodi, bilo je riječi o značaju jačanja evropske sigurnosti i daljoj saradnji u toj oblasti.

“Aktuelni globalni bezbjednosni izazovi su pokazali važnost jedinstva međunarodne zajednice i potrebu da intenzivno i blisko sarađujemo, kako bismo adekvatno odgovorili na prijetnje sa kojima se suočavaju i Evropa i svijet”, kazao je Ivanović.

Valtonen je, kako je saopšteno, izrazila zadovoljstvo posjetom ministra Ivanovića, kao i činjenicom da su Crna Gora i Finska prijateljske zemlje i saveznice.

“Želim da istaknem da Finska izuzetno cijeni snažnu podršku Crne Gore Gore našem članstvu u NATO-u, i mi Finci veoma podržavamo evropski put Crne Gore”, rekla je Valtonen.

Ona je ocijenila da je Crna Gora napredovala u sprovođenju reformi neophodnih za članstvo u EU.

“I znamo da su se građani Crne Gore odlučili za evropsku budućnost. Mi smo tu da podržimo taj put i napredak, i nadam se da ćemo vas uskoro vidjeti u EU”, kazala je Valtonen.

U razgovoru sa predsjednikom Parlamenta Finske Jusi Halahom, Ivanović je istakao jasan evropski kurs 44. Vlade.

“Već tokom prvih sto dana rada uspjeli smo da dokažemo da nam je EU prioritet. Imamo stabilnu političku klimu i vodimo konstruktivan dijalog sa svim subjektima, odlučni da iskoristimo novi zamah u okviru evropske agende i sprovođenju reformi”, naveo je Ivanović.

Halah je kazao da je Crna Gora prijateljska zemlja, od prošle godine i saveznica.

“Sa sigurnošću mogu reći da će Finska nastaviti da se zalaže za što skorije pridruživanje vaše zemlje EU”, rekao je Halah.

On je kazao da je Finska spremna da podijeli iskustva i ekspertizu u svim oblastima, kako bi pružili doprinos uspjehu evropskog puta Crne Gore.

Iz MVP su kazali da je Ivanović u Helsinkiju posjetio i Evropski centar za izvrsnost za suzbijanje hibridnih prijetnji, gdje je razgovarao sa direktorkom Teijom Tiilikainen.

“Imajući u vidu da Crna Gora učestvuje u radu ovog centra od 2019. godine, istaknut je značaj saradnje u pravcu jačanja stabilnosti i bezbjednosti regiona Zapadnog Balkana”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je naglašeno da su takvi centri posebno vrijedni za male zemlje i izgradnju i unapređenje njihovih nacionalnih kapaciteta za suzbijanje hibridnih prijetnji.

“Tokom posjete Finskoj pokrenute su i druge teme od obostranog interesa, poput organizovanja poslovnog foruma radi povezivanja privrednika dvije zemlje, a bilo je riječi i o modalitetima unapređenja saradnje u oblastima obrazovanja, unutrašnjih poslova i turizma”, rekli su iz MVP-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

policija, danilovgrad, seksualno uznemiravanje

Uhapšen osumnjičeni za nedozvoljene polne radnje

Podgorica, (MINA) – Službenici danilovgradske policije uhapsili su M.V. (76) osumnjičenog za nedozvoljene polne...