fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora može postojati samo kao država slobodnih građana

Crna Gora može postojati samo kao država slobodnih građana

Podgorica, (MINA) – Crna Gora može postojati samo kao država slobodnih i ravnopravnih građana, bez obzira na vjeru i naciju, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, čestitajući 13. jul, Dan državnosti.

On je, kako je saopšteno iz Službe za informisanje Predsjednika, kazao da ove godine, zbog pandemije COVID-19, Trinaesti jul ne obilježavamo na tradicionalan način.

„Međutim, prema ovom najvećem datumu iz slavne crnogorske istorije uvijek se odnosimo jednako – s poštovanjem i ponosom“, rekao je Đukanović u čestitki.

Kako je naveo, prošle su 142 godine od Berlinskog kongresa na kome je Crna Gora dobila zvanično međunarodno priznanje, i 79 godina od Trinaestojulskog ustanka 1941. “kad je Crna Gora, u duhu svoje slobodarske i moralne tradicije, prva u Evropi masovno ustala protiv fašizma”.

„Zato, Trinaesti jul slavimo kao Dan državnosti. Iako su događaji na ovaj dan 1878. i 1941. godine različiti po karakteru i značenju, i jedan i drugi su jednako važan iskaz onoga što država Crna Gora u istoriji jeste“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, „na Berlinskom kongresu velike sile su nam priznale nezavisnost i državnost, koju smo mnogo ranije sami izborili, a tada su Crnoj Gori priključene teritorije sa stanovništvom različitih konfesija i nacija“.

„To je bio prvi korak ka stvaranju građanskog multietničkog društva, na čiji smo karakter i domete veoma ponosni, jer je izdržao sva iskušenja i u najtežim vremenima. Odlučni smo do kraja da odbranimo taj društveni model, jer Crna Gora može postojati samo kao država slobodnih i ravnopravnih građana, bez obzira na vjeru i naciju“, poručio je Đukanović.

On je kazao da Crna Gora savremenu državnost temelji i na pokretu koji je započeo Trinaestojulskim ustankom 1941.

„Tada je slobodarska i antifašistička Crna Gora krenula u odlučnu borbu za socijalno i nacionalno oslobođenje, za državno ime koje joj je ukinuto 1918. Bio je to ne samo početak oslobodilačke borbe, već i borbe za obnovu Crne Gore, ravnopravne sa drugim republikama u ondašnjoj Jugoslaviji“, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Trinaestojulskim ustankom većinska Crna Gora, zajedno sa drugim jugoslovenskim narodima, svrstala se u antifašističku koaliciju kojoj su pripadale vodeće zemlje svijeta, za ideju na kojoj počiva savremena Evropa.

„Zato, crnogorski antifašizam znači i opredjeljenje za Crnu Goru kakvu danas imamo – nezavisnu i međunarodno priznatu državu, članicu NATO, posvećenu evropskim vrijednostima i članstvu Crne Gore u EU“, kazao je Đukanović.

On je građanima uputio najbolje želje za dalje zajedničke uspjehe.

„Svim građanima Crne Gore gdje god da su, čestitam Dan državnosti, sa tradicionalnim pozdravom Nek’ je vječna Crna Gora“, poručio je Đukanović.

Najčitanije