fbpx
NaslovnicaCrna GoraČlanstvo u EU garant mira na Zapadnom Balkanu

Članstvo u EU garant mira na Zapadnom Balkanu

Podgorica, (MINA) – Članstvo država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji (EU) trajna je garancija mira u regionu, poručeno je sa konferencije koju je organizovao Centar za demokratsku tranziciju (CDT) i ocijenjeno da ideologija devedesetih nije poražena.

Na konferenciji “Prvih 10 godina pregovora: Jubilej za proslavu ili zabrintost?“, koju je CDT organizovao uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju (BTD) i Ambasade Norveške, ocijenjeno je da je ideologija devedesetih čak postala dominantnija nego tada.

Kako je saopšteno iz CDT-a, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić kazao je da režim Slobodana Miloševića nije bio tako zlo nacionalistički, idealistički kao što su sada mutacije koje su došle.

“Jer ono je bio memorandumski nacionalizam, a sada imamo ovaj izvorni iz Drugog svjetskog rata i onaj koji je bio na ratištima”, rekao je Krivokapić.

Ta mutacija, kako je kazao, prije svega u Srbiji, a moguće i negdje drugdje, donijela je još goru osnovu.

Prema riječima Krivokapića, to je osveta te poražene ideologije.

“Mi smo je u Crnoj Gori osjetili u te dvije godine. Umjesto memorandumskog nacionalizma dobili smo klero-nacionalizam, kao posebnu vrstu trovanja društva i vraćanja u prošlost i zato smo stali i onda počeli nazadovati u svemu tome”, naveo je Krivokapić.

On je kazao “da je Crna Gora u vozu”, jer bi njen brz ulazak u EU bio stimulativan za druga društva.

“U velikim državama kao što je Srbija reći će: kad može onakva Crna Gora, građani Srbije će reći pa zašto mi ne možemo”, naveo je Krivokapić.

On je dodao da će to biti snažan stimulans da probudi kapacitete i u tim zemljama.

Krivokapić je kazao da su druge države sustigle Crnu Goru.

“Gdje je bila Albanija prije 30 godina? Sustigla nas je. Crna Gora izvozi drvenu građu u Albaniju da bi se u Albaniji pravio namještaj. Niko u EU ne izvozi neobrađenu drvenu građu, bez Crna Gora”, rekao je Krivokapić.

Nekadašnji premijer Srbije Zoran Živković rekao je da EU treba jasno da kaže da li još stoji odluka iz Soluna iz 2003. godine da Zapadni Balkan ima budućnost u EU.

“Ako važi, napišite na dvije tri stranice šta to znači da oni koji su za EU mogu da objasne svojim biračima”, dodao je Živković.

On je kazao da je vlada Zorana Đinđića nešto najbolje što se desilo Srbiji i što je vratilo na pravi put.

“Učinili smo sve da Srbija postane velika Srbija, ne po guslama i gajdama, već da bude najodgovorinja”, rekao je Živković.

On je kazao da je velika odgovornost na EU što je, kako je naveo, dopustila da se desi ovo što se sada dešava.

Odgovornost, kako je rekao Živković, snose i ovdašnji političari.

On je naveo da je EU ponudila Jugoslaviji da uđe u Uniju preko reda, “ne zato što su nas voljeli, već je bilo dobro da se pokaže da jedna socijalistička komunistička zemlja može da postane dio Evrope”.

“To je ponuđeno Miloševiću i Tuđmanu i oni su to odbili jer su imali zaključak da će da budu Tito. Kako se postaje Tito – kroz rat i naravno da se započinje rat u Bosni”, rekao je Živković i dodao da je dolazak Aleksandra Vučića na vlast kontrarevolucija.

“Spreman je da se zakune u žvot svakog građanina Srbije za EU, a paralelno sa tim u njegovim medijima ide pljuvačina EU i veličanje Rusije”, kazao je Živković.

On je ocijenio da će uvijek biti sukoba.

“Uvijek ćemo imati Ukrajinu, ali ovdje mora da se uradi nešto što će biti trajna garancija mira na Balkanu – članstvo svih država u EU”, kazao je Živković.

Nekadašnja premijerka Hrvatske Jadranka Kosor ocijenila je da je ovo politički najslabija Evropska komisija i vođstvo Evropskog savjeta.

“To nije kao u najboljim godinama Angele Merke i ona jako, jako, nedostaje”, kazala je Kosor.

Komentarišući dodjeljivanje statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini, ona je navela da je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom trebalo reći “da dobijanje statusa ne znači ništa”.

“Evo Crna Gora od 2012. godine ima otvorene pregovore, a o kakvom napretku možemo govoriti – ni o kakvom”, ocijenila je Kosor.

Ona je kazala da je u četvrtak zemljama Zapadnog Balkana, odnosno Bosni i Hercegovini (BiH) i Sjevernoj Makedoniji, ponuđena nula, i da je to poražavajuće.

“Sjeverna Makedonija je promijenila ime, a rezultat je ništa. Ako je većina članica riješila ohrabriti Moldaviju i Ukrajinu, onda je trebalo da ohrabre i zemlje Zapadnog Balkana”, dodala je Kosor.

Za EU, kako je ocijenila, Zapadni Balan nije u fokusu interesa.

“Treba pošteno reći. Ursula Fon der Lajen je hvalila Vučića za demokratski napredak, a mi koji živimo na ovim prostorima svjedočimo da to nije tako”, navela je Kosor.

Prema njenim riječima, Srbija stoji najbolje, a vođstvu te države EU nije ni na kraj pameti.

“Ako se govori o uticaju Rusije na ovaj prostor, onda Fon der Lajen i Šarl Mišel moraju bolje pogledati i staviti bolje naočare”, rekla je Kosor.

Novinar i nekadašnji diplomata Zlatko Dizdarević kazao je “da živimo realnost u kojoj je projekat političkih elita u BiH da se ne napravi nijedan korak ka EU”.

“Lideri se dogovoraju kako proizvoditi nacionalizam, tenzije, strah. 50 odsto presuđenih u haškom tribunalu su danas heroji u BiH u udžbenicima, medijima”, rekao je Dizdarević.

On je naveo da EU ne zna šta će sa BiH jer je, kako je kazao, sve u njojpomnoženo sa tri.

“U BiH sve funkcioniše po dogovoru tri kartela iza zavjese. Danas u BiH ima značajan broj ljudi koji se hlade od EU nakon jučerašnjeg dana”, rekao je Dizdarević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Perović puštena da se brani sa slobode

Podgorica, (MINA) - Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović puštena je da...