fbpx
NaslovnicaCrna GoraCGO: MVP da objavi evidencije diplomatskih i službenih isprava

CGO: MVP da objavi evidencije diplomatskih i službenih isprava

Podgorica, (MINA) – Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) i resornog ministra Ranka Krivokapića da objave evidencije diplomatskih i službenih isprava.

Iz CGO-a su kazali da MVP odbija pristup dokumentima koje je ta nevladina organizacija (NVO) tražila shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama.

“Tražena dokumentacija odnosi se na trenutno važeće i poništene diplomatske i službene pasoše, kao i one koji su izdati po diskrecionom odobrenju ministra”, naveli su iz CGO-a na Fejsbuku /Facebook/.

Iz te NVO su kazali da su nedavno analizirali podatke MVP-a i utvrdili da je veći broj osoba, suprotno propisima, zadržao te isprave.

Kako su pojasnili, novi zahtjev upućen je radi poređenja podataka, odnosno da bi se vidjelo da li su u međuvremenu preduzete shodne mjere i poništene sve sporne isprave.

“Dosadašnja praksa ukazuje na neujednačeno postupanje MVP-a po istim zahtjevima CGO-a”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da to nije dobar pristup, posebno imajući u vidu da nije bilo izmjena propisa relevantnih za odlučivanje što, prema ocjeni CGO-a, upućuje na namjeru nekog u MVP-u da skrije te podatke.

“Pozivamo MVP i Krivokapića da, u duhu transparentnosti, objave evidencije diplomatskih i službenih isprava, koje su po Zakonu o putnim ispravama dužni posjedovati, ali i redovno ažurirati – što, po svemu sudeći, do sada nije bio slučaj”, rekli su iz CGO-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije