fbpx
NaslovnicaCrna GoraČasovi u pet smjena, bez malih odmora, jaslice samo za djecu koja...

Časovi u pet smjena, bez malih odmora, jaslice samo za djecu koja hodaju…

Ovogodišnje pripreme za novu školsku godina, koja počinje u ponedjeljak, bile su veliki izazov za mnoge škole, posebno gradske koje kubure sa manjkom prostora već odavno, a sada je taj problem kulminirao. Školske uprave su ipak, uz saglasnost resornog Ministarstva, došle do rješenja kako će organizovati nastavu, a neka od njih do sada nijesu zapamćena u crnogorskom obrazovnom sistemu kojem je inače svojstven širok dijapazon problema.

Roditelji čija djeca pohađaju te škole strahuju kako će sve izgledati u praksi i da li će cijenu svega platiti djeca, i to nakon dvije godine vrlo složenih uslova zbog korone. Pitaju se da li su u organizaciju nastave ipak, makar u specifičnim slučajevima, trebalo na vrijeme da se više uključe i predstavnici stručnih službi, jer neke od odluka roditelji ne smatraju pedagoški ispravnim. Sa do sada nesvakidašnjim pravilima susrijeću se i roditelji djece koja će u ponedjeljak krenuti u vrtiće.

Tako će na primjer nastava u dijelu škola biti organizovana u četiri ili pet smjena, pa praktično neće biti uslova za održavanje bilo kakvih vannastavnih aktivnosti, kao ni dodatne i dopunske nastave. Trebalo bi da je izvjesno organizovanje jutarnjeg čuvanja đaka prvaka, koje je obavezno po Zakonu, a uputno je u koliko će škola biti produženog boravka koji je inače slabo zastupljen oduvijek.

Prostora malo, a đaka previše

U OŠ „Vlado Milić“ časovi će se održavati u pet smjena. Jedan su od primjera ustanove koja se ove godine suočila sa velikim problemom, pa će i đaci petog razreda područnog odjeljenja u Farmacima morati da nastave školovanje tamo, a ne u matičnoj školi kako je to bila praksa do sada. Od ove godine neće biti organizovan ni produženi boravak, jer su kako je direktorica Ivana Milić nedavno izjavila smještajni kapaciteti u školi predviđeni za mnogo manji broj učenika. U matičnoj školi će biti 36 odjeljenja i u područnim jedinicama deset. Đaci od prvog do trećeg razreda će ići u tri smjene i na raspolaganju će im biti tri učionice, dok će stariji biti podijeljeni u dvije smjene. Ono što posebno brine roditelje je i to što će za dio prvaka nastava počinjati tek u 14.55 sati. Roditeljima nije jasno, nakon što su na Facebook stranici škole vidjeli obavještenje o smjenama, i da li će se dio nastave održavati u sali za fizičko vaspitanje.

Nastava bez malih odmora

U podgoričkoj OŠ Oktoih nastava će takođe biti organizovana u pet smjena, a novina je da đaci mlađih razreda, osim prvaka, ove godine neće u rasporedu imati male odmore u trajanju po pet minuta. To je bio, kako kažu u upravi, jedini mogući način da uklope zahtjevan raspored i omoguće da skoro 1.900 đaka raspoređenih u 65 odjeljenja pohađaju nastavu u 25 učionica. Sve to učinjeno je u konsultaciji i uz odobrenje Ministarstva prosvjete.

Izradi rasporeda prethodili su višemjesečni napori uprave i Savjeta roditelja da nađu dodatni prostor u koji bi bio izmješten dio đaka, ali sve moguće opcije bile su nepovoljnije od aktuelne. Tako bi na primjer ideja da neki đaci OŠ Oktoih pohađaju nastavu u Resursnom centru Podgorica značila da, zbog prostora u toj ustanovi, treba da formiraju čak 12 odjeljenja sa po 18 učenika.

Jaslice samo za djecu koja su prohodala

Oni koji su upisali djecu u grupu mlađih jaslica u centralnom vrtiću JPU „Ljubica Jovanović Maše“ reagovali su danas nakon što im je u Viber grupi saopšteno da će u ponedjeljak primiti samo djecu koja već hodaju. Iako to zakonski nije uslov za pohađanje jaslica, iz vrtića su roditeljima kazali da nemaju uslova da prime djecu koja još ne hodaju, odnosno ne posjeduju boks u kojem bi ti mališani boravili. Umjesto riječi dobrodošlice za njihovu djecu uputili su roditelje da se povodom toga obrate upravi JPU.

Sedmogodišnjaci u popodnevnoj smjeni

U većini crnogorskih osnovnih škola i ove godine će biti praksa da djeca iz drugog, trećeg ili četvrtog razreda nastavu pohađaju u popodnevnim satima. Kroz brojne apele i inicijative roditelju nijesu ove godine uspjeli da utiču na tu odluku, pa će mnogi od njih, koji su zaposleni, sa djecom provoditi vrijeme tek nakon 18 časova, a poseban izazov za njihovu porodičnu organizaciju i budžet biće i da obezbijede jutarnje čuvanje djece.

Rasformiranje odjeljenja

Među brojnim inicijativama roditelja, koji su se prethodnih dana obratili udruženju Roditelji, našao se i slučaj područnog odjeljenja OŠ „Drago Milović“ iz Lastve Grbaljske. Njihova djeca koja su sada u četvrtom razredu biće raspoređena u dva odjeljenja, kako bi bilo dovoljno slobodnog mjesta za prijem djece iz Ukrajine.

Upravi zamjeraju što o tome nijesu obaviješteni na vrijeme, niti im je pružena mogućnost da se kao roditelji izjasne, a ni da pripreme svoju djecu na takve promjene.

„Inače, ovo odjeljenje će već sledeće godine preći u Centralnu područnu jedinicu škole, u nove učionice, upoznati se sa novim nastavnicima… dok se u 6. razredu svi đaci škole miješaju. Ovo miješanje se godinama realizuje upravo u ovom razredu zbog nedostatka prostora za obrazovanje sve djece u centralnoj školi od 1. razreda. Ovo je već dovoljno preseljenja, miješanja i dijeljenja djece iz ovog dijela grada da su sva dodatna nametnuta dijeljenja neprihvatljiva i na isključivu štetu djece odjeljenja iz područne jedinice Lastva“, naveli su, između ostalog, roditelji djece iz tog područnog odjeljenja.

Zbog sličnog problema obratili su nam se i roditelji iz OŠ „Branko Božović“, koji su prošle sedmice obaviješteni da će svih pet odjeljenja šestog razreda biti rasformirano, a potom formirano šest novih. Tvrde da razlog tome nije prebukiranost, jer novih đaka nema, a umjesto po 28 učenika u novim odjeljenjima će biti ih po 24. Iako je to zakonski dozvoljena mogućnost, roditelji je ne smatraju popularnom, posebno u slučajevima kada razlog za to nije prevelik broj đaka.

U oba slučaja roditelji posebno ukazuju na to što se nije vodilo računa o potrebama djece sa smetnjama u razvoju jer ovakve vrste promjena na njih veoma negatovo utiču i stručni i zdravstevni radnici koji sa njima rade ukazuju da bi takve promjene trebalo izbjegavati.

U novoj školi dovoljno mjesta

I dok većina podgoričkih škola kuburi sa prostornim problemima, OŠ „Novka Ubović“ u Tološima, koja je danas i zvanično osnovana, mogla bi da primi veći broj djece. Ipak, osim đaka VI,VII, VIII i IX razreda OŠ „Vladimir Nazor“ koji će privremeno ići u novi objekat, za prepis iz drugih škola se prijavilo oko 300 đaka. Većina njih je iz OŠ “Radojica Perović“, a samo tridesetak iz „Štampar Makarije“.

Na neodlučnost roditelja uticala je, kako kažu, i činjenica da se do prije nekoliko dana nije sa sigurnošću ni znalo da li će škola početi sa radom 5. septembra. Odluka o osnivanju donijeta je danas, a u međuvremenu nijesu imali od koga ni da dobiju informacije o početku rada te obrazovne ustanove.

U okviru projekta Roditelji između činjenica i mišljenja, koji finansiraju Evropska unija u Crnoj Gori i Programska kancelarija Savjeta Evrope u Podgorici, udruženje Roditelji i agencija MINA bave se temama iz oblasti obrazovanja, koje treba da pomognu roditeljima da steknu jasniju sliku o problemima na koje često ukazuju.roditelji

Najčitanije

CEDIS

Djelovi Danilovgrada u nedjelju bez struje

Podgorica, (MINA) – Djelovi Danilovgrada biće u nedjelju više sati bez struje, zbog radova...