fbpx
NaslovnicaCrna GoraCamović Veličković podnijela inicijativu za razrješenje Drljevića

Camović Veličković podnijela inicijativu za razrješenje Drljevića

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednica Savjeta Radio Televizije Crne Gore (RTCG) Marijana Camović Veličković podnijela je inicijativu za razrješenje predsjednika tog tijela Veselina Drljevića zbog, kako je navela, kontinuiranih kršenja Poslovnika o radu Savjeta.

Camović Veličković je kazala da Drljević nije sazvao sjednicu 23. aprila, kada su se za to stekli uslovi, i da je na taj način prekršio član 14 Poslovnika o radu Savjeta.

„S obzirom na to, smatram da su se stekli uslovi da bude razriješen sa funkcije koju pokriva i podnosim inicijativu Savjetu za njegovo razriješenje i tražim da se ona stavi na dnevni red prve naredne sjednice, i to kao posebna tačka“, navela je Camović Veličković.

Ona je rekla da inicijativu podnosi blagovremeno, u odnosu na datum za kada je najavljeno održavanje naredne sjednice.

„A to je, prema podacima koje imam, ponedjeljak“, dodala je Camović Veličković.

Ona je kazala da je 22. aprila mejlom zatražila hitno sazivanje sjednice Savjeta i zamolila makar još dvoje članova tog tijela da podrže njenu inicijativu, kako bi se stekli uslovi iz člana 14 Poslovnika o radu RTCG.

Prema Poslovniku, kako je navela Camović Veličković, sjednica Savjeta se obavezno saziva na zahtjev najmanje tri člana tog tiječa.

„Inicijativu je tog dana podržao Predrag Miranović, a narednog jutra i Predrag Marsenić, i na taj način su se stekli uslovi da sjednica bude sazvana“, rekla je Camović Veličković.

Međutim, kako je kazala, Drljević je odbio da postupi po Poslovniku, predložio je neformalni sastanak i tražio od članova Savjeta da se ponovo izjašnjavaju, „na taj način vršeći pritisak da promijene jasno iskazano mišljenje“.

„Na moje cjelodnevno insistiranje prvo je rekao da će cijele sedmice biti van Crne Gore, kad sam ja ponudila da kao potpredsjednica vodim sjednicu, u skladu sa Poslovnikom, ekspresno se stvorio u Crnoj Gori i predložio sastanak“, navela je Camović Veličković.

Tokom dana je, kako je dodala, prestao da odgovara na njene mejlove.

Camović Veličković je kazala da je zakazivanje sjednice tražila i drugi put, 8. maja, i da je taj zahtjev u potpunosti ignorisan i da Drljević na njega nikad nije odgovorio.

„Podsjećam da su razlozi oba puta bili isti – dvije prvostepene presude Osnovnog suda koje kažu da je Savjet 1. juna prošle godine donio nezakonitu odluku kada je ponovo imenovao Borisa Raonića za generalnog direktora RTCG, jer je bio u konfliktu interesa, a nema ni uslov od deset godina radnog staža od momenta sticanja fakultetske diplome“, navela je ona.

Camović Veličković je kazala da se o posljednicama nezakonitih odluka Savjeta moralo raspravljati na sjednicama tog tijela, ma koliko tema bila neprijatna za članove „kojima je Raonić tokom ove tri godine prirastao srcu“.

Ona je naglasila da nije ispoštovan ni član Poslovnika o radu Savjeta, prema kome se sjednice održavaju po potrebi, a najmanje jednom mjesečno.

„Jer se potreba javila 22. aprila, od kada je prošlo više od mjesec, a Savjet se zadnji put sastao 15. aprila i to onlajn, putem Zoom platforme, kako bi se izbjeglo prisustvo medija i što je moguće više prikrio rad Savjeta, što Drljević inače praktikuje već tri godine, od kada je predsjednik Savjeta“, navela je Camović Veličković.

Takođe je, kako je rekla, prekršen i član Poslovnika koji obavezuje da se javnost saopštenjem Savjeta RTCG obaviještava o ishodu redovne sjednice danom njenog završetka.

Camović Veličković je dodala da to nije urađeno ni nakon sjednice održane 15. aprila, kao ni nikad ranije.

„Znači, ovom prilikom navodim kršenje tri člana Poslovnika i smatram da je to više nego dovoljno razloga da Drljević bude razriješen sa pozicije predsjednika Savjeta RTCG“, kazala je Camović Veličković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

sozina

Tunel Sozina opslužio 1,44 miliona vozila

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Tunel Sozina je od početka godine opslužio skoro 1,44 miliona vozila. Prema...