fbpx
NaslovnicaCrna GoraBrajović: Slovenija je uzor Crnoj Gori

Brajović: Slovenija je uzor Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – Slovenija bila uzor Crnoj Gori na putu ka članstvu u Alijansi, kao što je i sada u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), poručio je predsjednik parlamenta Ivan Brajović tokom zvanične posjete Ljubljani.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Brajović i predsjednik Državnog zbora Slovenije Dejan Židan ocijenili su važnost susreta zvaničnika dvije države, kako u oblasti parlamentarne saradnje, tako i kroz razmjenu mišljenja o ključnim aspektima bilateralnih odnosa, regionalnim dešavanjima, budućnosti EU i politici proširenja.

Brajović je, u izjavi za medije nakon sastanka, istakao da je „Slovenija bila naš uzor na putu ka članstvu u Alijansi, kao što je i sada u procesu pristupanja EU“.

On je ocijenio značajnom činjenicu da Slovenija cijeni sve što je Crna Gora postigla za 13 godina od obnavljanja svoje nezavisnosti, imajući u vidu da odlično poznaje prilike na Zapadnom Balkanu.

Prema riječima Brajovića, ako se dosljedno poštuje princip regate, onda je Crna Gora sigurno prva sljedeća članica EU.

„Pažljivo smo pratili izbore za Evropski parlament (EU). Siguran sam da će, kao i dosta naših pravih podržavalaca i prijatelja u EP, i poslanici iz Slovenije, voditi računa o tome da se proširenje Zapadnog Balkana nađe na listi prioriteta i novog sastava EP i novog sastava Evropske komisije“, kazao je Brajović.

Židan je kazao da u posljednjem Izvještaju Evropske komisije, koji daje inpute što je još potrebno uraditi, u kontekstu poglavlja koja se odnose na vladavinu prava, EU konstatuje da Crna Gora napreduje.

On je rekao da želi da se proces pridruživanja što prije završi jer, kako je naveo, EU mora biti u interesu da što više država Zapadnog Balkana postanu njene članice.

„Na taj način ćemo lakše održavati stabilnost regiona, a istovremeno podstaći države koje još nisu toliko odmakle u procesu pristupanja“, kazao je Židan.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije