fbpx
NaslovnicaCovid19Borovinić Bojović: Epidemiološka situacija zahtijeva oprez

Borovinić Bojović: Epidemiološka situacija zahtijeva oprez

Podgorica, (MINA) – Epidemiološka situacija u Crnoj Gori zahtijeva oprez i rigoroznije kontrole poštovanja mjera, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ona je, u emisiji Reflektor na Televiziji Vijesti, rekla da će kontrole mjera, prevashodno kovid propisnica, biti maksimalno aktuelizovane i da će tome biti posvećena posebna pažnja.

“Epidemiološki skok zahtijeva veliko reagovanje i dodatnu kontrolu mjera koje su na snazi”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da se analizira uvođenje kovid potvrda od 1. decembra za ulazak u institucije javne uprave, tržne centre, kao i za javni prevoz.

“Javnost će o svemu biti blagovremeno obaviještena”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je najavila da će zabrana održavanja velikih masovnih okupljanja na trgovima važiti i poslije 1. decembra, prenosi portal Vijesti.

Borovinić Bojović je kazala da se proslave u zatvorenom mogu organizovati i održavati uz posjedovanje kovid potvrda i dobru kontrolu mjera.

Svaka mjera, kako je dodala, podložna je promjenama.

“Radna grupa Instituta za javno zdravlje analiziraće ne samo vezano za proslave u unutrašnjosti prostora, nego i za dužinu radnog vremena u novogodišnjoj noći, 1. januara i za dane Božića”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da će o tome blagovremeno obavijestiti javnost.

“Sigurno što će i tada biti na snazi je neophodno posjedovanje kovid potvrda”, rekla je Borovinić Bojović.

Na pitanje da li su prije donošenja mjera razgovarali sa ugostiteljima i turističkim organizacijama koje pripremaju slavlja i da li se to razlikuje od festivala koji su bili organizovani ljetos, ona je odgovorila da je ogromna razlika zbog prisustva delta soja.

“Brojke novozaraženih tada nijesu bile kao danas. Imamo ozbiljniju situaciju nego tada”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je dodala da razgovaraju sa svim predstavnicima Privredne komore i ugostiteljskih udruženja i da su imali uvijek konstruktivne sastanke.

Borovinić Bojović je navela da je masovna okupljanja, odnosno novogodišnje koncerte, nemoguće kontrolisati.

“Daću sve od sebe da se mjera o zabrani organizovanih dočeka ispoštuje”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je, govoreći o imunizaciji, kazala da će vakcinacijom biti zadovoljna kada bude 75 odsto vakcinisanih.

Borovinić Bojović je rekla da je oko 90 odsto ljekara u Crnoj Gori vakcinisano.

“Što se tiče srednjeg mediciniskog kadra, tu je procenat oko 65 odsto i to nije dovoljno za funkcionisanje zdravstvenog sistema”, navela je Borovinić Bojović i apelovala na prosvjetare da se vakcinišu.

Ona je kazala da je svjesna da građani zdravstvenim sistemom nijesu još zadovoljni u mjeri u kojoj bi trebalo.

“Ruina koju smo zatekli unazad tri decenije ne može da se riješi za godinu. Normalno je da se dešavaju problemi, a mi ćemo raditi sve da ih rješavamo”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je najavila da će do kraja godine biti nabavljen najsavremeniji digitalni D3 mamograf, koji će se koristiti za najranije otkrivanje karcinoma dojke.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović kazala je da će rad te zdravstvene ustanove biti opterećen ukoliko se na budu poštovale mjere i broj oboljelih poraste.

Ona je rekla da bi bilo dobro da u KCCG imaju značajno veći broj kadra, ali da za sada mogu sve da pokriju.

“Za sedmicu se samo ambulantno u KCCG pregleda preko osam hiljada pacijenata, uradi između 250 i 300 operacija”, navela je Radulović.

Ona je dodala da je kvalitet usluga u KCCG danas bolji nego u ranijem periodu.

Radulović je kazala da u KCCG nema partijskog zapošljavanja.

“Jedna od stvari za koje sam sigurna da će se promijeniti boljim uslovima rada je da ćemo podstaći ljude da se bave medicinom”, rekla je Radulović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije