fbpx
NaslovnicaCrna GoraBorbi protiv korupcije i vladavini prava posvetiti veću pažnju

Borbi protiv korupcije i vladavini prava posvetiti veću pažnju

Podgorica, (MINA) – Pitanja pravosuđa, borbe protiv korupcije i vladavine prava treba da budu prioritetnija političkim akterima i moraju zavrijediti veću pažnju u programima partija i koaliciija, ocijenili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Asistentkinja na projektima u CGO Amina Niković kazala je da pravosuđe, borba protiv korupcije i vladavina prava u širem okviru predstavljaju ključna pitanja poglavlja 23, u kojima Crna Gora, kako je ocijenila, bilježi hroničan izostanak očekivanih rezultata kroz proces pristupanja Evropskoj uniji (EU).

“Iako su se svi izborni akteri tokom kampanje za parlamentarne izbore deklarativno zalagali za ubrzanje evropskih integracija, analiza CGO izbornih programa tih koalicija i partija ukazuje da ta pitanja nijesu tretirana kao prioritetna”, navela je Niković.

Ona je rekla da je najviše pažnje tim pitanjima, koja su dio poglavlja 23, posvetila Hrvatska reformska stranka, odnosno 11,4 odsto svog programa.

“Slijedi koalicija “Crno na bijelo” sa 8,9 odsto, zatim Bošnjačka stranka (BS) sa sedam, Demokratska partija socijalista (DPS) i koalicija “Za budućnost Crne Gore” sa po 6,8, Socijaldemokratska partija Crne Gore sa 5,8 i “Albanska lista” sa 5,5 odsto”, kazala je Niković.

Prema njenim riječima, procentualno najmanje pažnje tim temama, u svojim programima, posvetile su albanska koalicija “Jednoglasno” – četiri odsto i koalicija “Mir je naša nacija” – 2,1 odsto, dok se u programima Socijaldemokrata i Hrvatske građanske inicijative ova pitanja i ne obrađuju.

Niković je rekla da su u izbornim programima pitanja pravosuđa, borbe protiv korupcije i vladavine prava uglavnom uopšteno obrađena.

“Većina koalicija i partija ističe da će raditi na osiguranju i unaprjeđenju poštovanja ljudskih prava, da je reforma i depolitizacija pravosuđa nužna”, navela je Niković.

Kako je kazala, u pogledu konkretnih mjera ističe se koalicija “Crno na bijelo”, koja predlaže oduzimanje i ulaganje novca stečenog kriminalom u razvoj zdravstvenog i obrazovnog sistema i pooštravanje kaznene politike za krivična djela iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala.

“Interesantan je i predlog DPS-a da se ukine institut imuniteta od krivičnog gonjenja za nosioce javnih funkcija, uz zadržavanje prava na zaštitu za izraženo mišljenje, stav ili glas u vršenju javne funkcije”, navela je Niković.

Ona je kazala da se jedino BS u svom programu osvrnula na pitanje ratnih zločina i obnavljanje istražnih i sudskih postupaka oko tih krivičnih djela, uz dodatnu zabrinutost nedostatkom snažne reakcije državnih organa u suzbijanju javnog govora mržnje i negiranja izvršenih zločina.

“Izborna kampanja je imala snažan medijski izraz sa 7.142 medijske objave od 5. do 30. avgusta koji je CGO pratio”, dodala je Niković.

Od toga su se, kako je navela, 1.093 objave odnosile na pitanja pravosuđa i vladavine prava, a dodatnih 759 na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Prema riječima Niković, te objave su činile manje više opšte teme, a bez mnogo konkretnih novina, mjera i prijedloga za unaprijeđenje.

“CGO cijeni da su zbog složenosti i značaja u procesu pristupanja EU i unutrašnje demokratizacije, pitanja pravosuđa, borbe protiv korupcije i vladavine prava morala zavrijediti veću pažnju u programima partija/koaliciija, kao i da je to moralo pratiti više konkretnih mjera u pogledu njihovog unaprjeđenja”, navela je Niković.

Najčitanije

Ubjedljiv poraz Jadrana u Splitu

Podgorica, (MINA) - Vaterpolisti Jadrana poraženi su večeras u Splitu od Novog Beograda 17:9,...